Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 200 kabrioleťáků. Dnes má svátek Taťána, zítra Arnošt. Pátek  29. března 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
Brno - zahájení sezóny (za 8 dnů)
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 112 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 127 dnů)
Zboží v e-Shopu
Podložka pod SPZ (černá)
další zboží...Cena : 50,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Včera jsem koupila chlebové placky Pita. Dala jsem je do zásobníku na chleba a když můj muž opět prolézal kde co, aby něco zbaštil, přišel za mnou s těmi plackami a ptá se: "Je tohle k jídlu?" No a já, právě v dobré náladě mu říkám: "Ne, to je nový toaletní papír." A on odpověděl: "Tak proč to je mezi chlebem?"

Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Slastné žití s Baronem

Když nastala doba nákupu nového auta, bylo samozřejmě víc možností. Já coby amerikanofilská část rodiny samozřejmě prosazoval nějaký kousek vyrobený za oceánem a měl jsem štěstí na jenom srazu se objevil 90 Chrysler LeBaron Convertible ve výborném stavu, v krásné bílé barvě a na prodej. Navíc v nejlepší možné konfiguraci s šestiválcem a v plné výbavě.

Mé drahé polovičce se naštěstí také moc líbil, a tak bylo rozhodnuto poměrně rychle, zvláště, když jsme si oba vždy přáli cabrio. Po prodeji původního vozu jsme si ho okamžitě nechali přivézt a začali si užívat správného a hlavně návykového života s kabrioletem.

Při prvním pohledu zaujme určitě už z dálky barva. Jeden by si řekl bílá, ale to jak hodně je bílá, zjistíte až při parkování vedle jiného „bílého“ auta. Vše ostatní působilo v porovnání s LeBaronem zažloutle nebo zašedle, bez ohledu na značku a stáří. Lak si zaslouží pochvalu o to víc, že je stále původní, patnáct let starý. Ostatní doplňky na voze jsou v černé barvě, včetně grillu, který bych ovšem možná radši viděl v chromu a na jeho výměnu dojde možná ještě letos. Další věc, která určitě zaujme, jsou zavírací světla. Tedy jen kryty – nejedná se o vyklápění celých světel jako u některých sportovních vozů, reflektory samotné jsou napevno stále na stejném místě, což je praktické, protože se nemění jejich seřízení. K odklopení dojde velmi rychle, společně s rozsvícením světel. Ta jsou čtvercová, dvojitá a oproti jiným vozům s podobnou koncepcí se rozsvěcují dálková ve všech čtyřech, nikoliv jen v páru, zatímco druhý pár svítí stále tlumeně. I proto je jízda na dálková světla velmi pohodlná a stírá se tím obecný problém amerických vozů, které svítí poněkud hůře než evropské.

Samozřejmě i ve výše chválené konfiguraci lze najít mouchy. Nebo spíš jednu velkou masařku, a to, že auto je postavené jako verze pro Evropu. Proto má místo bočních poziček v ochranných lištách záslepky a zadní světla kazí dojem ze zádi vozu v kontrastu s jejich bezchybnou americkou verzí. Nechápu, proč musela být uprostřed přerušena černým plastem s výstupky na osvětlení registrační značky, když ta lze umístit i dolů do nárazníku, kam patří. I toto plánuji tento rok předělat, aby auto získalo zpět své části elegance ztracené při plnění požadavků byrokratických Evropanů.

Výměnu prodělají určitě i kola, současná sice vůz dělají mladším a modernějším, ale nehodí se k němu. Naštěstí je původní majitel chce a v dohledné době je vymění za originály.

Poslední, ale velmi důležitá část exteriéru je střecha. Jako ostatní doplňky je v černé barvě, z velmi pevného materiálu a v nejlepší verzi se zadním okénkem ze skla a s vyhříváním. Její rychlé stažení nebo natažení obstarává elektricky ovládaná hydraulická pumpa, umístěná v zavazadlovém prostoru. V horní poloze je střecha zajištěna dvěma kovovými háky zapadajícími do rámu okna a tyto je nutné před stažením manuálně odjistit. Střecha je perfektně zpracována i z vnitřní strany, potažena sametovou látkou a kryje i virtuální boční sloupky, takže při zavřené poloze skoro nelze uvnitř pohledem poznat, že se jedná o convertible.

Tím se dostáváme k interiéru vozu. Celý je vyvedený v hodně tmavé šedomodré barvě, sedadla a dveřní výplně jsou potaženy kvalitní perforovanou kůží. Náš ročník je první s novým interiérem, který působí o hodně moderněji než jeho předchůdce (ten se mi možná líbil víc, ale to bude tím, že je to prostě americká klasika). Nenašel jsem žádné ergonomické prohřešky, pohodlnou polohu najde v autě každý, pomáhají k tomu sedačky elektricky nastavitelné v osmi směrech, stejně jako polohovatelný volant. Hůře jsou na tom pasažéři vzadu, přeci jen je LeBaron poměrně malý vůz, navíc convertible verze má prostor na zadních sedadlech ještě zúžený kvůli mechanismu střechy. Proto je také narozdíl od verze coupe jen čtyřmístný. Nicméně při uskromnění cestujících vepředu je možné i vzadu vychutnávat delší jízdu poměrně pohodlně. Pokud tam cestuje jen jeden pasažér, může si natáhnout nohy šikmo do druhé poloviny než sedí a cítí se jako král. Všechny použité materiály působí hodnotným dojmem, ačkoliv vzhledem k omezené tuhosti vozu s otevřenou střechou dochází k vrzání plastů.

Zavazadlový prostor o objemu 290 litrů je poměrně členitý s netradičně umístěným rezervním kolem. Na kabriolet je však nadstandardní a problémy mohou nastat pouze s rozměrnějšími předměty nikoliv kvůli prostoru, ale pro poměrně malý otvor pro nakládání. U LeBarona se nemění objem stažením střechy, místo pro ni je vyhrazeno napevno.

Pohled pod kapotu nám odhalí příplatkový třílitrový vidlicový šestiválec uložený napříč a bohužel pohání přední nápravu, což já považuji za největší zápor tohoto vozu. Výkon 141 HP odpovídá jeho objemu a velikosti auta. Standardní nabídka motorů byl buď 2.2 turbo nebo 2.5, další z volitelných krom třílitru byl 2.5 turbo, to ovšem byly pouze čtyřválce, takže u nich k dobrému pocitu něco chybí.

Od motoru je jen krůček k nastartování a jízdě, kde se teprve může i on projevit v plné kráse. Po otočení klíčku se ozve příjemný hluboký zvuk, který jde skutečně z motoru, ne pouze od výfuku. V nízkých otáčkách si nenápadně brumlá. A popravdě mu to v nich i nejvíce sedí, během jízdy se pohybuje kolem dvou až tří tisíc ot./min. Vůz je vybaven automatickou převodovkou s overdrivem (čtyřstupňová, tento režim je pro ustálenou ekonomickou jízdu, pro město nebo kopcovitý zatáčkovitý terén je vhodnější třístupňový režim. Sice se zvýší spotřeba, ale prodlužuje životnost převodovky), čili stačí zařadit a vychutnávat pomalý rozjezd. Zvuk motoru není nijak vtíravý, bublá si na pozadí, pokud si pustíte rádio, ani o něm nevíte. Na druhou stranu při ostřejším přidání plynu radostně zavrčí úplně jiným tónem a leckdo okolo jedoucí by si mohl myslet, že se za ním objevil nějaký sporťák. Tento efekt je ještě umocněn při použití kick-downu, kdy se prošlápnutím plynu na podlahu automaticky podřadí a řidič už jen zatlačený do sedačky poslouchá krásný ryk probuzeného motoru a sleduje, jak se krajina kolem něj posouvá stále rychleji. Předjíždění se tak stává pohodovou záležitostí. Při rozjezdu z klidu se musí s plynem zacházet opatrně, neboť zápach spálené gumy proniká do otevřeného vozu velmi intenzivně. Odpružení auta je poněkud tvrdší, než jsem zvyklý z jiných vozů americké produkce, ale to je celkově sportovnějším zaměřením a menšími rozměry. Rozhodně LeBaron není nepohodlný a přes nerovnosti se jen elegantně zhoupne. Naklánění v zatáčkách není nijak příliš znatelné. Ty stejně nedoporučuji projíždět rychle a razantně. LeBaron je těžkopádnější vůz pro příjemnou plynulou jízdu a na prudké manévry se nehodí. Samozřejmě se jedná o convertible, a tak je cítit kroucení vozu, nicméně není větší než u jiných automobilů této kategorie a dá se na něj zvyknout. Jen občas má řidič na českých silnicích pocit, že musí vůz trpět. Rovněž se poměrně citelně projevuje zatížení vozu, při plném obsazení je jízda o poznání těžkopádnější.

Za volantem se cítíte pohodlně, sedačky jsou dobře tvarované, občasná změna polohy nebo zavrtění jsou díky kůži bezproblémové. Volant i pedály mají výborné umístění, vše je dobře vyvážené. Přístroje jsou rozmístěny logicky, stupnice jsou dobře čitelné, auto má mimo kontrolek i akustickou signalizaci mnoha nestandardních situací a upozornění na řidičovo opomenutí. Krom obligátního zapomenutí rozsvícených světel auto upozorní i na klíček v zapalování při otevření dveří (a dokonce dveře nejdou zamknout, dokud ho nevytáhnete). Ani po delší cestě se řidič necítí unavený, člověk má chuť jet stále dál a nepřestávat. V tom ho může na chvíli zarazit jen tankování, neboť auto trpí velmi malou nádrží na 53 litrů. Z té palivo ubývá poměrně rychle, ačkoliv spotřeba není nijak závratná. Dlouhodobější průměr ve smíšeném provozu a podmínkách se pohybuje okolo 9.5 l/100 km, mimo město se dá jezdit za 8 l/100 km, k čemuž pomáhá i velmi komfortní tempomat s ovládáním na volantu. Největší chuť pak má motor v městském provozu, kde není problém spotřeba 12 až 13 l/100 km. Asi nejvíce při ježdění budete nadávat na malý rejd volantu, zaparkovat mezi dvě auta popředu je nemožné, zrovna tak otáčení na křižovatce vás donutí dvakrát řadit zpátečku.

Závěrem bych dodal, že koupě určitě nelitujeme, LeBaron už z domu nepůjde, další auta se mohou jen přikupovat. Velice rychle jsme si zvykli a splňuje beze zbytku naše očekávání a touhu po otevřeném autě americké produkce, které však bude moderní, v dobrém stavu a s nenákladným provozem. Jízda v něm odpoutá člověka od každodenních starostí a nelze jinak než tento vůz doporučit.

+ Nadčasový design, elegance
+ Výborný motor
+ Na convertible dostatek vnitřního prostoru
+ Spousta detailů zpříjemňujících život
+ Rychlá manipulace se střechou
+ Kvalitní zpracování

- Přední náhon
- Malá nádrž a nádržka ostřikovačů
- Malý poloměr otáčení

Chrysler LeBaron Convertible 3.0 V6, r.v. 1990
vyrobeno 38 928 ks (všechny verze)
Motor:
Příčně uložený vidlicový šestiválec
Vstřikování PFI
Kompresní poměr: 8.9:1
Objem: 2972 ccm
Vrtání x zdvih: 9.12 x 10.13 mm
Výkon: 141 HP / 5 000 rpm
Točivý moment: 233 Nm / 2 800 rpm
Rozměry a hmotnosti:
délka: 4 697 mm
šířka: 1 740 mm
výška: 1 328 mm
rozvor: 2 548 mm
hmotnost: 1 260 kg
objem nádrže: 53 l

26.03.2005
Radek Beneš

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.04
Celkem hodnotilo: 3288
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky BUICK. Caddy 07.06.2009 01:06:15
s dily problem neni..jsou bezne dostupne i u nas..pirpadne do tydne z USA :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. Satan1984 06.09.2008 13:14:21
myslim tym ci su neni drahe a ci sa daju rychlo zohnat
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. Satan1984 06.09.2008 13:13:51
co nahradne diely nie je s nimi problem???
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 30.03.2005 13:32:43
PacBoy: OK :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 30.03.2005 10:52:31
Caddy: ehm, to je kolik kilometru???? hihihi (neboj, vim to ;o))) ) ... jinak nestacilo by ti treba 100 miles??? na 1000 bych musel hodne setrit! ;o))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 30.03.2005 10:36:05
PacBoy: navrhuji udelat road test 1000 miles :))))))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 30.03.2005 10:25:38
Caddy: OKi, zkusime to nejak vykutit ;o))))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 30.03.2005 09:14:49
PacBoy: ze neni americke nezanmena, za s tim nedokazu vyjet...i kdyz manualni prevodovka muze cinit jiste problemy, to je pravda ;))) Ale rad se projedu a rad i neco napicu :)) Teda napisu :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 30.03.2005 00:18:07
Caddy: mno, podle me kdyz sednes do auta, poradne se v nem projedes ... vyzkousis a tak, ze bys nejak slusne mohl zhodnotit, co se ti na nem libi a co ne .... co ti chybi a co je tam uplne zbytecne ... jinak mam pocit, ze bys to nejak zvladnul .... sice to moje moc americke neni, ale jak uz jsem kdysi kdesi psal, koreny tam ma ;o))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 29.03.2005 09:46:02
Snedly: neboj, jsi v poradi :))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Snedly 29.03.2005 09:42:44
Perfekt clanek, jen tak dal a tesim se na slibenou jizdu :o)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 29.03.2005 08:46:45
PacBoy: tak ja nemam nic proti psani dojmu, nicmene na poradnou recenzi to nikdy neda, nebot to musis pouzivat dele, abys odhalil vsechny pocity :)) A jestli veris me objektivite, to beru jako poctu maximalni :)))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 29.03.2005 01:08:52
Caddy: ja Ti na chvilku pujcim moje auticko a taky o nem neco takhle napises, co ty na to? ;o)))) ... sice to nejni Amerika, ale nejake predky tam ma ;o))) ... ale jinak - myslim, ze bychom mohli najit nejakeho oficialniho kluboveho recenzionistu (ci ako sa to vola ;o)))) ) kdo by nejak OBJEKTIVNE dokazal zhodnotit auta ;o))))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 28.03.2005 23:06:33
ale notak hosi...uvadite me do rozpaku :)))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. Cabrio 28.03.2005 22:25:21
Caddy ty jsi rozeny spisovatel
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 28.03.2005 22:01:35
Caddy: nejde nepochvalit ;o)))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 28.03.2005 19:37:53
Newmik: dekuji :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 28.03.2005 19:15:42
Caddy: peknej clanek ;)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 27.03.2005 21:18:48
Contour dekuji :) Pribyde nam dalsi bojovnik, Bestie taky prislibil pridani se :)))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Contour 27.03.2005 20:19:37
hejjj moc pěknej článek!!!! pochvala od spolubojovníka za usa vozy:)))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Caddy 26.03.2005 23:20:26
Tohle prave neni az tak prava amerika... :)) Ale i tak to stoji za to :) Diky :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. O.Z 26.03.2005 23:16:37
Joo pravá Amerika, co může být lepšího :-)

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com