Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 125 kabrioleťáků. Dnes má svátek Taťána, zítra Arnošt. Pátek  29. března 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
Brno - zahájení sezóny (za 8 dnů)
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 112 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 127 dnů)
Zboží v e-Shopu
DVD - 5. ročník Královického srazu kabrioletů - 2009
další zboží...Cena : 220,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Přijede blonďatá slečna do autoservisu:
"Prosila bych vyměnit takovou tu tyčinku na měření oleje v motoru, ta stará už na ten olej nedosáhne!"
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Motion & Emotion

Psal se přibližně rok 1988, v Čechách již nějaký ten pátek vládli soudruzi jedné strany a já jsem chodil do 4 třídy základní školy Komenského 68 v Novém Jičíně. Určitě ten den venku hrozně pršelo, jinak bych si venku hrál s kamarády na pískovišti v nově vybudovaném socialistickém panelákovém komplexu. Já se ale díval na televizi.

Ten den mám v paměti jako dnes, kdy v TV běžel pořad „100+1 zajímavostí ze světa“. Byla tam reportáž ze srazu kabrioletů, zřejmě MG, z Rakouska (chtěl jsem napsat, že se jednalo o vozy Mazda MX-5, ale v tom roce se ještě nevyráběly, takže to nemohly být Mazdy, nebo to nebyl onen rok) :-). No každopádně mě reportáž tak oslovila, že jsem si řekl, že až budu velký, tak budu mít kabriolet. Roky ubíhaly a já se stal dostatečně velký. Nastal čas pořídit si vytoužený vlastní vůz. To se psal rok 2001, kdy jsem se začal poohlížet, co bych si mohl koupit. Peníze jsem samozřejmě neměl, proto jsem vyplnil potřebné žádosti a jako student jsem jel do Mnichova v Německu na brigádu vydělávat na můj velký dětský sen.

Než jsem odjel, rozhodoval jsem se, jaké auto si vybrat. Možností pár bylo, ale nakonec jsem skončil u značky Peugeot, protože v jedné prodejně měl taťka známého, takže byla vidina lepší ceny. Vše skončilo u rozhodování se mezi Peugeot 206 CC, Peugeot 206 RC a Peugeot 307, která měla teprve vyjít na trh. Byl to tedy jeden kabriolet a dvě plechovky. Vše bylo samozřejmě o ceně, takže pokud v Německu vydělám dost peněz, bude to bezpochyby kabriolet. Pokud nevydělám, budu se muset spokojit s plechovkou.


Daný rok o prázdninách se stala ve světě jedna nemilá událost, ale mě to od plnění mého snu nijak neodradilo. Po 4 měsících usilovné práce, vstávání v 5 ráno a pracování na dvou místech, jsem přivezl domů relativně dostatek pro nákup kabrioletu. Otec dokázal tenkrát cenu o nějaká významnější procenta snížit, čili k naplnění snu už chybělo jen málo. Na část auta jsem měl teda vyděláno, zbytek jsem si musel půjčit od rodičů.

Stále se píše rok 2001, kdy je do České republiky dodáno pouze 120 vozů 206 CC, které jsou v době mého návratu z Německa již vyprodány. V listopadu mi volá prodejce, že se uvolnil jeden vůz ve stříbrné barvě. Nakonec odmítám, protože jsem si objednal modrou metalízu a se zaťatými zuby daný vůz nechci, že si počkám do nového roku na svou barvu. Přeci jen se jedná o 2 měsíce, tak to nějak přežiji. Navíc je venku zima, takže stejně bych nemohl jezdit. A hlavně budu mít výrobu 2002, čili nebudu na jaře kupovat „rok starý vůz“. Ze dvou měsíců to nakonec bylo 4,5 měsíce, ale v polovině března jsem dostal radostnou zprávu, že můj vůz je na prodejně a můžu si pro něj přijet.


Jsem v prodejně.
Láska na první pohled. Opětovné zamilování na první dotek. Tomu autíčku se nedá nic vytknout. Srdce plesá, tělo se chvěje. S prodejcem vyjíždíme na zkušební jízdu. Po 2 km popisování co kde je a jak funguje, zastavujeme na malém parkovišti a vyměňujeme si místa. Od tohoto okamžiku je místo za volantem natrvalo zabráno mnou. Z tohoto místa se právě stává středobod mého vesmíru.

Upravuji si sedadlo, startuji a velmi ale velmi opatrně se rozjíždím. Na tachometru je v tomto okamžiku 26 km. Autíčko poslouchá výborně a s každým přidáním plynu se rychleji a rychleji žene po silnici. Přijíždíme k prodejně, kde dokončíme potřebné náležitosti a oficiálně převezmu vůz i se všemi papíry. Sešlapávám brzdový pedál a já i prodejce se málem ocitáme na předním skle. Ty brzdy jsou fakt ostré ;-) Úsměv, vystoupení z auta, podepsání papírů a cesta domů.


První cesta, sám s kabrioletem
Vyjíždím z prodejny. První cesta je na benzínku, kde na radu prodejce tankuji plnou benzínu 98. Potom už následuje cesta domů, která je nějakých 250 km. Už tehdy jsem autu naznačil, že delší trasy u mě nebudou žádný problém, tak ať si zvyká hned od začátku :-)

Ač bylo opravdu zima, musel jsem aspoň na kousek cesty vyzkoušet to hlavní, co odlišuje kabriolet od běžné plechovky. Zapl jsem topení a kouzelným tlačítkem proměnil podobu auta. Vysmátý jak lečo jsem potom jel několik km a užíval si poprvé ten chladný vítr, který jsem cítil kolem uší. Doma jsem zaparkoval v připravené pronajaté garáži a stále vytlemený jak lečo šel spát. 02.04.2002 jsem si na dopravním inspektorátu vystál frontu a vyzvedl SPZ, které jsem připevnil a moooc mu sluší do dnes;-)

Léta s Pežó
Než nastalo opravdové slunečné léto 2002, kdy se dalo začít jezdit s kabrioletem, tak tento okamžik trval neskutečně dlouho. Ale od té doby neznám nic lepšího, než si udělat projížďku s otevřenou střechou a doslova vygumovat si hlavu od všech starostí a momentálních stresových situací.


Díky tomuto autíčku jsem si začal užívat zbytek studentského života na kolejích, kdy jsme podnikali spoustu výletů do přírody, nebo jen tak si udělat romantickou projížďku pod svítícími hvězdami. Nezapomenu na jedno léto, kdy jsem nějakou dobu opět žil v Mnichově a díky cestám do Zlína, jsem si neskutečně užil řízení a projížděk přes jižní Čechy, protože s tímto autem jsem se snažil jezdit co nejméně po dálnicích. Výjimkou jsou snad německé dálnice, protože na těch si dalo užívat i ve větší rychlosti. Ono léto jsem najezdil za 3 měsíce okolo 20 tisíc km.

Bohužel nebylo vždy jen krásně slunečno, a když nastali u mě horší časy, zůstalo auto víc v garáži než na cestách. Ale loni jsem si jej opět užil i díky Cabrio POINTu a mé předcházející dovolené, kdy jsem za 3 týdny najezdil něco přes 5 tisíc km.

Od té doby co jsem kabriolet vytáhl poprvé z garáže, tak jsem jen přes léto (toto auto nezná sníh), na tachometru dokázal vytočit něco málo přes 160 tis. km (kdyby nebyly mraky v peněžence, bylo by těch km určitě více), ale při psaní tohoto článku a vybavování si všech vzpomínek, budu muset začít v létě více jezdit svým „Pežó cvajhundrtzex sísí“.

Snad budou už jen slunečné dny…

Tomáš Tureček

06.03.2015
Tomáš Tureček

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 1
Celkem hodnotilo: 10
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Angel17 07.03.2024 04:57:50
Nice and very interesting blog topic. website
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. LzqAY 26.08.2021 08:46:31
ic trazodone
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky OPEL. Waldek 10.04.2015 19:09:30
Závidím a obdivovat vášeň - Jsem v 8. třídě základní školy, ale číst lampy olej
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky BMW. Akos 10.03.2015 18:45:17
Splněný sen.
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. Lišák 10.03.2015 16:42:21
Tohle tvé emoce vyjadřuje dokonale..¨ Master_Tom Snad se vložení povede... http://www.kabriolety.com/images/auta_clenu/001/001_P3260137.jpg
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. pacipaci 07.03.2015 20:03:31
Moc pěkně napsané Tome :-) popsal si to tak barvitě, že se mi před očima doslova promítal film a vykouzlilo mi to pořádný úsměv ve tváři. Těším se na novou sezonu 2015..jupííí
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Mercedes. Bobo47 07.03.2015 11:20:34
Patříš určitě k lidem, kteří si radost zaslouží a navíc se o ni umíš podělit s ostatními :-)

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com