Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 96 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marek, zítra Oto. Čtvrtek  25. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 85 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 100 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 141 dnů)
Zboží v e-Shopu
Windbreaker
další zboží...Cena : 420,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Zbraně nezabíjejí, to Chuck Norris !
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Pokuta pokut

Antiradar - nakolik je formulace, která se v novém zákoně o silničním provozu znovu objevuje, motoristům jasná?

AKTUÁLNÍ ZNĚNÍ

„Účastník silničního provozu nesmí používat technické prostředky a zařízení, která znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo
Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“
 

NOVELIZOVANÉ ZNĚNÍ

„Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, která znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu
na pozemních komunikacích.“

Pátrali jsme
Zajímalo nás, jak si definice těchto zařízení v současném zákoně stojí a v jaké podobě s nimi počítá novela. Naše zjištění se nakonec ukázala být v mnoha ohledech překvapivá. Horečné používání slova „antiradar“, které zavedlo ministerstvo dopravy již v roce 1998, totiž může mnohé mást.

Veřejnost věří?
V současné době platné znění zákona antiradary definuje jako technický prostředek nebo zařízení znemožňující nebo ovlivňující funkci technických prostředků používaných Policií České republiky nebo Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Zásadní pasáž zde tedy znamenají slovesa „znemožnit“ a „ovlivnit“. Vlivem těchto formulacím se zákaz vztahuje pouze na tzv. aktivní rušičky. Ty kromě odhalení signálu, který vydává policejní radar, vysílají ještě signál, který operuje na stejné frekvenci jako zařízení policie. Výsledek se dostavuje v podobě totálního narušení a zmatení signálu. Veřejnost se však velmi často domnívá, že se pod pojem antiradar zahrnují také radarové detektory (někdy nepříliš šťastně nazývané pasivní antiradary). Tedy taková zařízení, která pouze dokáží odhalit přítomnost rádiové frekvence, na níž vysílá policejní radar. Nevysílají přitom žádné další vlny či rušivé signály, pouze signál přijímají a informují o něm řidiče. Jejich funkce není bezproblémová, mnohem účinněji fungují v zastavěných oblastech než na volných prostranstvích dálnic a rychlostních silnic, a to navíc proti směru jízdy.

Ministerstvo nemá problém
Používání pasivních antiradarů, které pracují pouze na principu příjmu vln z policejních radarů, zákon nezakazuje,“ specifikovala nám vysvětlení Marcela Žižková, tisková mluvčí Ministerstva dopravy. Počítá s tím konečně i novela zákona, která začne platit v polovině příštího roku. Změnu, která byla v § 3 provedena, lze rozsahem označit za kosmetickou. Zákaz používat antiradar se totiž nově vztahuje na každého, aniž by se tento nutně musel účastnit provozu na pozemních komunikacích.

Odhalení neprošlo
V roce 2004 byla problematika antiradarů v jednom z návrhů nastavena tak, že by zcela zakazovala používat taková zařízení, která umožňují odhalit policejní radary. Policie by také podle tohoto návrhu mohla nechat zařízení odstranit. Poslanecká sněmovna nakonec tento návrh nepřijala, zřejmě z obavy, že by takové znění mohlo kolidovat s jinými platnými zákony. „Z našeho pohledu je podstatné, že nově definovaný paragraf postihuje aktivní antiradary. Ty totiž představují skutečné riziko bezpečnosti provozu a činnosti policie,“ shrnula Marcela Žižková. Podle jejích slov naopak pasivní detektory práci policie neohrožují, neboť často na policejní radar reagují až v okamžiku, kdy je rychlost vozidla zpravidla již zjistitelná.

Vše téměř při starém
Novela zákona tedy přenáší v oblasti antiradarů zákaz na všechny osoby, nikoli pouze na účastníky silničního provozu. Za použití aktivní rušičky (v Česku nabízeny za ceny kolem 15 000 Kč) tak může být stíhán nejen spolujezdec, ale například také ten, kdo by se v místě, kde policie právě měří, se zapnutým zařízením třeba procházel. Pokuta 100 000,- Kč, kterou může za takto spáchaný právní delikt udělit příslušná obec s rozšířenou působností, jedinou sankci nepředstavuje. Na zakázané antiradary se může uplatnit i potrestání v podobě propadnutí věci.

V zahraničí přísněji
U našich evropských sousedů jsou zákony, které ošetřují používání antiradarů, nastaveny mnohem přísnějším způsobem.
V Rakousku platí poštovní zákon, který jasně říká, že pokud policista ve voze zjistí přítomnost antiradaru, může ho na místě zabavit. Takový přístroj je tedy de facto zkonfiskován a propadá státu.

Švýcarsko se vůči radarům vymezilo zásadnějším způsobem. V zjednodušeném pojetí by bylo možno říct, že přítomnost antiradaru na švýcarském území lze považovat za raritu. Tamní obdoba našeho zákona o provozu na pozemních komunikacích v kapitole „rušení silničních kontrol“ říká, že přístroje, které ztěžují, ruší či činí neúčinnými kontroly silničního provozu, nesmí být použity v silničním provozu, zabudovány ve vozidle, převáženy či jinak upevněny. Zakázána je také nabídka, prodej či dovoz takových zařízení. Kontrolní orgány pak mají možnost přístroj zajistit a zničit.

Němečtí zákonodárci zakázali řidičům motorových vozidel provozovat či vést v provozuschopném stavu takové technické přístroje, které by oznamovaly či rušily opatření k dohledu nad silničním provozem. Zejména to platí pro rušení nebo oznamování měření rychlosti. Pamatuje se na obě možnosti - jak na radarové, tak také na laserové aparáty.

Zdroj: Svět motorů č. 44/2005

20.01.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.04
Celkem hodnotilo: 2739
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky AlfaRomeo. Jary 20.01.2006 18:22:33
Mně to nevadí, neb jsem již stařec, a Alfa Romeo mi stejně víc než 200Km/hod. ne a ne jet......
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 20.01.2006 16:00:29
aspon ze pasivni muzu mit...

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com