Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 124 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marek, zítra Oto. Čtvrtek  25. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 85 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 100 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 141 dnů)
Zboží v e-Shopu
Podložka pod SPZ (černá)
další zboží...Cena : 50,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Pasou se dvě krávy.
Od jedné se ozve: "Búúúúúúúúúúú."
A druhá na to: "Teď jsem to chtěla říct."
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Dění na komunikacích

Přinesou nově formulované pasáže o tom, jak se chovat na dálnicích a silnicích, zlepšení pro všechny účastníky silničního provozu?

Absolutní právo přednosti?
Nesmysl...

Na silnicích se nepohybují jen vozidla nebo cyklisté, ale používají je i chodci. A to zejména na přechodech. Statistiky nehodovosti, na níž se podílejí právě pěší, ukazují, že soužití motoristů a chodců není právě nejrůžovější. Může být na vině neznalost pravidel?
Do doby, než vešel v platnost současný zákon č. 361/2000 Sb., nebyla situace na přechodech nijak zvláště upravena. Maximálně direktivní bylo doporučení, aby chodci přecházeli ulici v organizovaných útvarech. Dnešní znění je mylně vysvětlováno jako absolutní přednost chodců. Nic takového však neexistuje. Chodci mají povinnost, která se novelou nemění, a to přecházet s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel. Nesmí přitom nutit řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Chodci tedy nesmějí vstupovat na přechod nebo vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Praxe bohužel za poslední roky často ukazuje pravý opak. Řidič se na oplátku musí k přechodu přibližovat tak rychle, aby před ním stačil včas zastavit. Kooperace mezi těmito dvěma pravidly by měla zajistit klid v místech, kde se setkávají řidiči a chodci.

Žádné přepychové červené koberce na české motoristy nečekají. K dispozici mají 55 515 kilometrů komunikací. Dálnice z tohoto množství zabírají jen 564,350 km, silnice I. třídy pak 5 818,311 km. Co na těch tisících kilometrech často hodně děravých cest motoristy v souvislosti s novelou zákona o silničním provozu čeká? Přináší několik změněných a upravených paragrafů revoluci?

Nejen pro dálnice
Jen málokdo si uvědomuje, že ustanovení, která se v zákoně (ať už současném, nebo ve schválené novele) o silničním provozu objevují ve spojení s dálnicemi, se vztahují i na silnice pro motorová vozidla. Tuto skutečnost ustanovuje přímo paragraf 38. I z toho budeme v následujících řádcích vycházet a řidiči by na to při výkladu pravidel měli pamatovat.

Dvě minimální rychlosti
Nejzásadnější změnu na dálnicích (pomineme-li zákaz předjíždění pro kamiony, kterému se budeme podrobně věnovat v příštím díle) definuje nový první odstavec paragrafu 35. Co se v něm říká? Na dálnici i nadále smí vozidla, jejichž nejvyšší dovolená rychlost (uvedená v technickém průkazu) není nižší než 80 km/h. Novinkou je ale další údaj o povolené rychlosti 65 km/h. Ten se týká motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu, jejichž nejvyšší povolená rychlost uvedená v technickém průkazu dosahuje minimálně právě této hodnoty. Vyjmenovaná vozidla se jinak řídí běžnými pravidly. Zatím se podobná ustanovení řešila poměrně nákladnou dodatečnou úpravou dopravními značkami. Do novely se také dostala formulace, která důsledně na dálnici (mimo obslužná zařízení) zakazuje vstup, chůzi či jízdu jiným než uvedeným subjektům - tedy například stopařům.

Zahraniční inspirace
Více než práce mozků českých odborníků či zákonodárců je osmý odstavec v paragrafu 41 o jízdě vozidel s právem přednostní jízdy výsledkem zkušeností v zahraničí. Právě z nich vychází nová povinnost řidičů vytvořit v případě kolony na dálnici a rychlostní silnici pruh o šířce 3 metry, kterého by využila vozidla s právem přednosti v jízdě. V praxi tento zvyk již nyní funguje, nově získává i právní rámec. O tom, čím musí být kolona vyvolána, není v zákoně ani slovo. Zákonodárci však předpokládají, že půjde o situace, jež budou vyžadovat zásah záchranné služby či policie. Neoprávněné vynucování průjezdního pruhu prý nehrozí. Do takového pásu se mohou v oprávněných případech zařadit i vozidla vlastníka komunikace či vozidla technické pomoci.
V praxi by měl manévr vypadat tak, že jsou-li v místě kolony tři (a více) jízdní pruhy, jako průjezdný bude určen ten uprostřed. Vozidla v levém pruhu by měla zajet co nejvíce vlevo (mohou v takovém případě vjíždět i mimo krajnici, na střední dělicí pás i na silniční vegetaci), vozidla v prostředním pruhu by se měla co nejvíce přiblížit těm již vlevo stojícím.

Z pruhu do pruhu
Nářkům řidičů vyhověno? Dost možná i tak by se dala vyložit pasáž, kterou v novele zákona o silničním provozu najdeme pod bodem 21. V něm se nachází nově formulovaný odstavec paragrafu 12 o jízdě v jízdních pruzích. V čem problém byl a kde ho až dosud lze najít?
Na úsecích komunikací, které mají tři a více jízdních pruhů v jednom směru (jejich počet stále roste s tím, jak přibývá i provozu), není nijak ošetřeno právo přejíždění z pruhu do pruhu. Zejména to platí pro vjíždění do středního jízdního pruhu. Rozhodli-li se současně řidiči z levého i pravého jízdního pruhu vjet do prostředního a došlo k nehodě, nebylo možné rozhodnout, kdo pochybil. Novela již mluví jasně: řidič smí přejíždět z levého pruhu do středního jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do stejného pruhu z toho pravého. Platí to i na komunikacích s více než třemi pruhy.

Na cyklisty s blinkrem
Ministerstvo a zákonodárci začlenili mezi novinky i rozšíření jednoho odstavce o cyklistech. Jde o paragraf 17, kde byla doplněna poměrně jednoduchá věta: „Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.“ Příliš triviální? Dost možná, nicméně v současnosti právě u předjíždění cyklisty není nikde řečeno, že se musí užívat blinkr. Nastávají tak situace, že v některých momentech auta cyklisty spíše těsně míjejí, než objíždějí. Při takových manévrech používá blikač jen málokdo. Nynější formulace by měla přinést do provozu jistou dávku bezpečnosti zejména pro protijedoucí vozidla, která tak budou informována o vybočení auta z jeho směru. Až v budoucnu se ukáže, ubude-li v praxi nehod s cyklisty.

Pamatováno i na pěší
Novela zákona o silničním provozu mezi řadou paragrafů pamatovala i na chodce, respektive na situace na přechodech. Ministerstvo dopravy následující úpravou zřejmě uskutečňuje snahu o úbytek mrtvých na silnicích. V čem opatření spočívá? Od momentu vstupu novely v platnost budou muset řidiči u přechodů sledovat pečlivě chování kolegů jedoucích stejným směrem v druhém pruhu. Zpomalí-li nebo zastaví-li vozidlo před přechodem pro chodce, musí na situaci stejným způsobem reagovat i řidič v pruhu druhém. Výsledkem by ideálně mělo být nastolení většího bezpečí jak pro motoristy, tak pro pěší.

Zdroj: Svět motorů č. 47/2005

31.01.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.02
Celkem hodnotilo: 2353
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 04.02.2006 13:07:16
Newmik & Caddy: teda, to jsou mi novinky ... to plati uz dlouho? ja si rikal, proc se na me vyzdycky tak divne ty stoparky divaly, kdyz jsem jim zastavil, odvezl je tam, kam chteli a vic nic ;o)))... ale co - znalost zakona neomlouva ;o) Master: ;o)))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Peugeot. Master_Tom 04.02.2006 00:46:10
Pánové, pánové ...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 03.02.2006 14:15:20
Newmik: bud v klidu...jako bys neznal zensky...zatim mi skoro vsechyn stoparky radsi nabidly souloz nez ho muset kourit :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 02.02.2006 17:18:05
Caddy: sakra...musis vsechno zkazit :o))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 02.02.2006 16:35:42
Newmik: kdepak, souloz je dobrovolna a nadstandardni, v zakone je povinnost jen koureni....
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 02.02.2006 06:04:30
Stoparky maji povinnost na prani ridice s nim soulozit jako odmenu za jeho ochotu vzit ji.
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 01.02.2006 22:59:44
taky jsem myslel, ze pri objizdeni cyklisty se pouzivaji blinkry uz dlouho ... hmmm... svet se meni a my to uz davno vime ;o)))))) ... no a s tema stapoarema - taky je chapu ... ale zase ... kdyz se neco stane, odsere to stopar, jako uz tandy nejaky Mr. Nunik rekl ;o)))) ... kazdopadne pise se tam i o stoparkach????? ;o))))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Mr. Newmik 01.02.2006 06:24:52
o blinkrech ani nemluv...spis mam pocit ze se uz nepouzivaj vubec...a ty stopari....no jako ja je chapu :D ale kdyz by se neco stalo mel by to odsrat stopar...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. C.H.A.S.E.R 31.01.2006 23:25:16
tyjo docela koukam co sem myslel ze uz davno funguje - treba blinkr u predjizdeni cyklisty... Nebo ze na dalnici nesmi treba stopari... no to je jedno...

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com