Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 122 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marek, zítra Oto. Čtvrtek  25. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 85 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 100 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 141 dnů)
Zboží v e-Shopu
Vlajka - zelená
další zboží...Cena : 80,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Chuck Norris napočítal do nekonečna. Dvakrát!
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Doklady, prosím!

Přinášíme přehled dokladů, jež bude řidič povinen od počátku platnosti novely zákona o silničním provozu předkládat při policejní kontrole, se kterými se na českých silnicích roztrhl pytel. Po zavedení dopravně bezpečnostních akcí Kryštof mohli místy řidiči potkat policisty až pozoruhodně často. Kromě odůvodněných kontrol například kvůli jízdě vyšší rychlostí provádějí hlídky také rutinní silniční prověrky. Hlavní roli pak hrají doklady.

Lékařská kontrola seniorů

Povinnost dostavit se k lékaři na pravidelné prohlídky se týká téměř půl milionu obyvatel České republiky. Podle údajů z centrálního registru řidičů, které Světu motorů poskytlo ministerstvo dopravy, řídí motorová vozidla 480 940 řidičů a řidiček starších 60 let. Počet řidičů je přitom 347 976, řidiček je méně - přesněji 132 964.
Dohromady má tato skupina na 1 561 001 různých druhů řidičských oprávnění, když někteří disponují oprávněním na skupiny A, B i C. Podle sdělení ministerstva jde o čísla teoretická, neboť zahrnují i tzv. černé duše. Tedy údaje o těch, kteří například zemřeli, ale příbuzní dosud neodevzdali řidičské průkazy úřadům.
Výstupní dokument o provedené lékařské prohlídce nemá ustálenou podobu. V praxi se za něj platí 200-300 korun. Nesmí na něm být uvedena diagnóza nemoci a musí být vždy opatřen podpisem a razítkem lékaře, kde jsou uvedeny jeho jméno, jméno zdravotnického zařízení a datum vyhotovení.
Rozsah vyšetření stanovuje vyhláška 277/2004, o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Patří k němu například orientační vyšetření sluchu, zrakové ostrosti a vyšetření neurologické. O dalším rozhoduje přímo lékař na základě zdravotní dokumentace.

Změna jen drobná
Současné znění zákona definuje naprosto přesně, jaké dokumenty musí mít řidič za jízdy u sebe. Podle třetího odstavce § 6 jde o řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla (tzv. techničák) a doklad prokazující pojištění odpovědnosti vozidla za škodu způsobenou jeho provozem. Řidiči-profesionálové s sebou navíc musí vozit osvědčení o své profesní způsobilosti. Pro ně (například řidiče taxislužby či řidiče autobusů) nadále zůstává v platnosti nutnost účastnit se ročně šestnáctihodinového školení a jedenkrát za tři roky odborného přezkoušení.

60 let a více
Mění něco novela zákona o silničním provozu na tomto seznamu? Mění, ale novinky se netýkají všech. Od poloviny příštího roku by měli zbystřit všichni řidiči, kteří po 30. 6. 2006 dosáhnou šedesáti let (a více). Na ně se totiž vztahuje nová povinnost vozit s sebou doklad o zdravotní způsobilosti. Tento návrh Autoklubu ČR sice byl začleněn už do struktury nynějšího platného zákona, ale nakonec se do jeho finální podoby nedostal.
V současné době se tito řidiči musí závazně účastnit zdravotních prohlídek, ale vystavené potvrzení o způsobilosti k řízení vozidel po nich nemůže policista při kontrole vyžadovat. Nakolik má toto ustanovení v praxi význam, zůstává nadále záhadou. Současný zákon přitom říká, že osoba, která má povinnost se lékařské prohlídce podrobit a neučiní tak, není způsobilá posadit se za volante. Jinými slovy - nesmí řídit.

Nemilosrdné tisíce
Zákonodárci si nově na desetitisíce starších řidičů náležitě posvítili i co se týká sankcí v případě, že potvrzení o zdravotní způsobilosti mít nebudou. V takovém případě totiž přichází ke slovu i novela zákona 200/1990 Sb., o přestupcích. V ní je stanoveno, že neplatný zdravotní posudek (tedy de facto i žádný) se stává dopravním přestupkem. Sankce? Pokuta ve výši 5 000 - 10 000 Kč! V tomto případě se opomenutí navštívit lékaře tedy rozhodně nevyplatí. Zvláště když alternativu finančního postihu představuje i až roční zákaz řízení vozidla.
Navíc bude-li řidič přistižen při řízení, aniž by měl vystaveno platné osvědčení o profesní způsobilosti či platný posudek o zdravotní způsobilosti, získává 5 trestných bodů. Pokud řidič postrádá oprávnění k řízení skupiny, do níž příslušné vozidlo spadá, hrozí mu ještě další dva body navíc.

Rozličné lhůty
Pravidelnou prohlídku musí podstoupit držitel řidičského oprávnění, který dovršil 60, 65 a 68 let věku. Tuto možnost má nejdříve 6 měsíců před dosažením výše uvedeného věku, nejpozději pak v den narození. Po dovršení 68 let musí na prohlídky docházet každé dva roky, přičemž praktický lékař může tuto lhůtu v odůvodněných případech zkrátit. I nadále přitom platí, že výše definovanou zdravotní prohlídku si hradí sám řidič.

Kdo a co?
Doklady, které musí mít řidič při řízení u sebe, mohou v současné době vyžadovat pouze státní policisté. Ti velmi často chtějí při silničních kontrolách i občanský průkaz. Aktuální platné znění zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, jim toto neumožňuje. Nicméně pravdou zůstává, že když už jako řidiči musíme vyndat minimálně trojici různých dokumentů, přihodit „občanku“ už nás příliš nevytrhne. Na tomto stavu ani novela nic nemění.
Na scénu však s novelizovaným zněním vstupuje také obecní policie a celníci. Ti mohou od řidičů při prohlídce vyžadovat pouze řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla.

Dokažte to!
Zcela nové pasáže obsahuje novela v případě § 10 o povinnostech provozovatele vozidla. O co jde přesně? Provozovatel vozidla a osoba, které provozovatel svěřil vozidlo, jsou povinni na výzvu policie, krajského úřadu či obecního úřadu obce s rozšířenou působností sdělit informace, které by vedly k určení totožnosti řidiče vozidla, jenž je podezřelý z porušení zákona o silničním provozu. Zákonodárci se tak snažili zamezit situacím, kdy provozovatelé vozidla odmítají sdělit, kdo řídil jejich vůz. Často takové situace nastaly v případě, že byl vůz vyfotografován policejní kamerou z takového úhlu, kdy nebylo řidiče možné vizuálně identifikovat. Sankce pak byly nevymahatelné. Myšlenka nového ustanovení je v zásadě rozumná, kdyby ji nekazil dodatek v podobě § 60 již zmiňovaného zákona o přestupcích.

Jiříkovo vidění
Kdyby totiž tento dodatek u příslušného odstavce § 10 nebyl, dávala by pasáž smysl. Takto však může provozovatel vozidla podání vysvětlení odepřít. V § 60 zákona o přestupcích totiž existuje možnost, kdy každý může vysvětlení odmítnout v případě, že by jmenovaným osobám nebo osobám jim blízkým hrozilo nebezpečí postihu za přestupek. Kdo jsou osoby blízké? Těmi se rozumí příbuzní v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec či manžel/ka. Na seznamu dále figurují další osoby v poměru rodinném nebo podobném. Všichni výše jmenovaní jsou blízcí jen v případě, kdyby újmu, kterou utrpěl jeden z nich, druhý právem pociťoval jako újmu vlastní. Příklad? Půjčí-li otec synovi auto, se kterým potomek pojede například ve městě 120 km/h, může se otec odvolat na zmíněný § 60. Poslanci byli nuceni tento dodatek vytvořit, protože jinak by znění zákona odporovalo ústavním dokumentům. Ve finále tak zůstává nový odstavec v podstatě neúčinný a jeho funkčnost zůstává odkázána na slušnost řidiče, který se k podání vysvětlení dostaví.

Zdroj: Svět motorů č. 50/2005

17.02.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.02
Celkem hodnotilo: 2303
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. AlkathY 20.07.2023 03:55:48
buy cheap propecia uk Clomid, which athletes are beginning to take when the maximum levels of estrogen the end of the course, blocks the estrogen receptors, thereby significantly reducing the power of influence of female hormones
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. gaift 15.02.2023 06:10:16
However, keep in mind that there are several other good companies that can accommodate your permanent cosmetics insurance needs, so be sure to compare quotes through our quote comparison tool and find the best options at the best rates Fortunately, there is another way to achieve that A-list lip, through the art of permanent makeup. Permatech’s highly skilled artists are industry leaders in the application of permanent lip enhancements, permanent lip liner, and permanent full lip color. These techniques are safer, less invasive, and produce that perfectly full, sumptuous pout we all envy. Permanent eyeliner is a permanent makeup technique, AKA cosmetic tattoo, that gives you the look of wearing eyeliner by injecting pigments into your eyelid skin. https://crossbowconsulting.co.ke/index.php/community/profile/abbykrieger7089/ This is by far the best Korean eye cream on the market. I have tested tens of different eye creams, and this one outperforms all the other ones. Other Korean skincare alternatives to retinol are a little lesser known abroad. These include things like adenosine, red ginseng, idebenone, glutathione and EGF. Elena & Daniel: husband and wife team behind Love and Lavender. Read Our Story “Best eye cream I’ve ever tried, hands down,” said one. “I’ve tested a bunch and this one doesn’t burn my skin and I feel like it has helped fade wrinkles and keep skin hydrated. I’m 29 and started seeing soft shallow lines on the corners of my eyes a couple of years ago—I can’t find those lines anymore, after a year of using this.” In addition to time-released retinol, this cult-favorite (refillable!) eye cream also has a botanical eye-contour complex to brighten dark circles and Winter Daphne stem cells extract to firm skin.
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. cohorse 15.02.2023 00:14:55
The body can sometimes over react to fluid replacement and trigger a state of sub clinical dilutional hyponatremia with confusion, headache etc clomid reviews
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. LczDY 26.08.2021 08:24:51
feline trazodone side effects
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. VictorBUh 18.10.2020 23:29:55
red you again and again and round a known cad. cialis cost suborn generic viagra online translate verbal of the inattentive
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Pivson 22.02.2006 14:17:21
Parada, aspon víme jak to je. Dobrý jak všude říkaj o tom že budeš muset říct kdo řídil. A ona to vůbec není pravda. Jsem rád že se tyhle články tady poblikujou
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Renault. OSLIK 20.02.2006 21:29:22
To jsem nevedel, odedneska nedavam policajtum obcanku :-)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. C.H.A.S.E.R 19.02.2006 14:15:29
Caddy: ja myslel zes ho adoptoval...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 17.02.2006 18:27:16
kdyz jim to reknes ;) a mechanik je jako clen rodiny ;)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 17.02.2006 14:33:25
je chrochta muj pribuznej? :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Bendík 17.02.2006 13:12:16
jjj, příbuzné neprásknu a občanku nedám!!!!!
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 17.02.2006 06:21:08
fajn, ze se porad nemusi praskat pribuzny...

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com