Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 175 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marcela, zítra Alexandra. Sobota  20. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 90 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 105 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 146 dnů)
Zboží v e-Shopu
Windbreaker
další zboží...Cena : 420,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Ptá se žena manžela: "Miláčku, jak se mám obléknout na ten dnešní koncert?"
Manžel se podívá na hodinky: "Rychle!"
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   To tu ještě nebylo

Motoristé by výše zmíněný pojem v současném znění zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích hledali marně. Svoji premiéru si totiž paragraf 118a odbude až v červenci, kdy vstoupí novela do praxe a kdy s ní účastníci silničního provozu budou muset počítat. Jaká bude?

Botička jako jediná

V textu operujeme s pojmem „zabránění v jízdě použitím technických prostředků“. Zeptali jsme se přímo dopravní policie, co konkrétně si pod tímto souslovím představit, a zda má k dispozici více takových prostředků. Podle ředitele Dopravní policie ČR, Zdeňka Bambase, existuje pouze jediný. Jde o takzvanou „botičku“. „Každý motorista ji dobře zná a popisovat by ji bylo nošením dříví do lesa,“ shrnul Bambas.
Podle jeho názoru se resort dopravní policie na používání botiček v souvislosti se zavedením možnosti zabránit řidiči v jízdě nijak připravovat nepotřebuje. „Nanejvýš spočítáme, jestli nebude potřeba nějaké přikoupit,“ vysvětlil plány v souvislosti se zde probíranou pasáží novely zákona o silničním provozu Zdeněk Bambas. Podle jeho názoru je pro bezpečnost silničního provozu nepochybně potřebné, aby existovaly prostředky, které by zabránily opilému řidiči, aby po odjezdu policejní hlídky sám také neodjel.

Pečlivý výběr?
Rozšíření výše zmíněného paragrafu můžeme označit za kolektivní práci. Na definici, co zabránění v jízdě znamená, se podíleli poslanci, odborníci, ale i sami policisté. Společně se shodli na postupu, který právě strážcům zákona umožňuje v určitých více či méně přesně formulovaných situacích zabránit řidiči, aby v jízdě pokračoval.
Pozornost se ve třech odstavcích soustředila na tři oblasti. O jak pečlivý výběr okamžiků, kdy lze řidiči v jízdě zabránit, jde, bude zřejmější z dalších řádků.

(Ne)vychovaní řidiči
První odstavec paragrafu 118a se zabývá problémy a nedostatky, které vyplývají z chování řidiče na komunikacích (z této pasáže čerpá rovněž paragraf o zadržení řidičského průkazu, viz předchozí článek). Policisté jsou při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu oprávněni řidiči motorového vozidla přikázat, aby zajel na nejbližší vhodné místo a své vozidlo odstavil. Následně mu mohou dokonce zabránit v jízdě. Od července 2006 budou moci strážci zákona použít buď technických prostředků, nebo odtahové služby. V jakých případech se může řidič dočkat takovéhoto jednání ze strany policie? Zákon uvádí celkem devět eventualit:

  • řidič je podezřelý z bezprostředního zavinění dopravní nehody,
  • řidič ujel z místa dopravní nehody, které se účastnil, a měl povinnost tuto nehodu oznámit,
  • řidič řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu (či jiné návykové látky),
  • řidič se odmítl podrobit dechové zkoušce,
  • řidič se v případě, že dechová zkouška byla pozitivní, odmítl podrobit vyšetření lékařem,
  • řidič se odmítl podrobit lékařskému vyšetření, pokud jde o návykovou látku,
  • řidič řídil motorové vozidlo, přestože mu byl udělen zákaz řízení,
  • řidič je podezřelý ze spáchání přestupku a existuje důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení a nesložil kauci jako záruku.

Na zoubek technice...
...se mohou policisté podívat, pokud se jedná o další možnosti zabránění v jízdě. Následovný výčet skutečností se odchyluje od chování řidiče směrem k technickému stavu jeho vozidla. I zde platí, že vozidlu bude zabráněno v jízdě použitím technických prostředků či odtažením.
Jedná se o následující prohřešky:

  • existuje důvodné podezření, že vozidlo je odcizené,
  • vozidlo je natolik nezpůsobilé provozu, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu,
  • vozidlo svými rozměry (to platí i pro jízdní soupravy či náklad) nebo největší povolenou hmotností překračuje hodnoty, jež jsou stanoveny zvláštním právním předpisem.

Zaostřeno na základ
Třetí odstavec si pak bere na mušku autoškoly, protože opět stanovuje několik možností, kdy policie zasáhne technickými prostředky či odtahem. Všechny čtyři případy se přitom týkají výlučně učitelů autoškol. O co konkrétně jde?

  • učitel požil alkoholický nápoj (případně jinou návykovou látku),
  • učitel se odmítl podrobit zkoušce, jež by ověřila, zda není pod vlivem alkoholu,
  • v případě, že dechová zkouška vyšla jako pozitivní, učitel se odmítl podrobit lékařskému vyšetření,
  • učitel se odmítl podrobit lékařskému vyšetření, které by zjistilo, zda je ovlivněn návykovou látkou.

Tyto situace svým způsobem vlastně kopírují první odstavec, tentokrát ale míří výlučně na učitele autoškol, kteří zatím při výcviku zásadně omezováni nebyli.

Právo patří oběma
Podobně jako městská policie dostává v novele zákona o silničním provozu pravomoci například k měření rychlosti, pole působnosti jí rozšiřuje právě námi popisovaný paragraf 118a. Jestliže strážník obecní policie situaci vyhodnotil podle odstavce jedna či dvě, musí k zabránění v jízdě přivolat státní policisty. Říkáte si, zda potrestaný řidič bude trpělivě čekat, než se kolem jeho vozidla shromáždí další muži zákona? Praxe ukáže... Nicméně pro případ, že by motorista snad váhal a na příjezd policie nechtěl čekat, zákon mu to přímo nařizuje. Řidič je podle znění pátého odstavce tohoto paragrafu povinen setrvat na místě do příchodu policie.

Jemná a jemnější doladění
Jestliže jste dění kolem zabránění v jízdě dosud považovali za poněkud syrové, zákon dalšími odstavci vše zpřesňuje.
Tak například na otázku, kdo zaplatí instalaci technického prostředku, kterým policie smí zabránit v jízdě, nebo kdo uhradí odtažení vozidla, zákon jednoznačně říká, že to bude jeho provozovatel. Jak konkrétně systém v praxi bude fungovat, se zatím neví. Policie se se zněním novely zákona teprve seznamuje.
Policie naopak zajistí uvolnění vozidla. Musí však nejdříve pominout důvody, kvůli nimž bylo vozidlu zabráněno dále pokračovat v jízdě. Jestliže však například nechají odtáhnout technicky nezpůsobilé vozidlo na hlídané parkoviště, tam ho běžný motorista bude sotva moci nechat opravit.
Ošetřena je nicméně možnost, když se důvody pro zadržení vyskytují na straně řidiče. Jestliže s ním ve vozidle cestuje jiný způsobilý šofér, může tento usednout za volant a dále pokračovat v jízdě. Takové řešení platí ve většině běžných situací. V případě autoškol bude situace jiná. Když ve vozidle probíhá výuka a uvnitř sedí učitel a jeden či více žáků, žádný z nich nebude moci pokračovat v jízdě.

A ještě dále
Technický prostředek ke znemožnění dalšího pohybu vozidla nemohou policisté použít, pokud by vozidlo vytvořilo překážku v provozu.
Zatímco provozovatel vozidla musí například odtah hradit ze svého, zákon uvalil jisté břímě i na muže zákona. Ten, kdo nařídil odtažení vozidla, nebo řidiči v jízdě zabránil, musí toto vozidlo zajistit proti odcizení, poškození, ale i vykradení.

Bezmoc není vždy na místě
Novela zákona o silničním provozu pamatuje na další detail. Týká se zabránění v jízdě. Motoristovi totiž předkládá jednu možnost, kterou se může ohradit proti postupu policie, pokud mu v jízdě zabránila.
Případný poškozený může při nesprávném chování policisty postupovat podle zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti.
V něm se mimo jiné přesně uvádí, že stát odpovídá například za škody způsobené státními orgány, jako je policie. Obsáhlé jsou i pasáže, jež hovoří, jak a kde se konkrétní nároky náhrady uplatňují.

Zdroj: Svět motorů č. 3/2006

13.03.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.06
Celkem hodnotilo: 2413
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. vyhle 03.04.2006 21:17:24
to teda a pořádný ja bejt policajt tak cesi do 500 a nemci nad 5000
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 13.03.2006 13:31:47
já doufám, že taky konečně cizince začnou jebat bo ty se vždycky jen zasmáli a pokutu nikdy nezaplatili....buď máš hned nebo si vystup...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 13.03.2006 06:25:23
první

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com