Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 133 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marcela, zítra Alexandra. Sobota  20. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 90 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 105 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 146 dnů)
Zboží v e-Shopu
Urban Trooper Fully Lined Cap
další zboží...Cena : 235,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Aha, řekl ježek a slezl z kartáče.
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Přízrak jménem body - 2. část

Dosáhnout na magickou hranici 12 bodů znamená minimálně roční pauzu v řízení vozidla. Jaké jsou další detaily bodového systému?

Body znají i v Evropě

Motorista pohybující se po evropských silnicích by mohl být překvapený, kde všude v různých podobách platí bodový systém. Jen ve státech sousedících s Českou republikou ho mají všude s výjimkou Slovenska.
V Evropě můžeme najít dva základní bodové systémy. Jejich princip se liší v tom, zda trestné body přidělují, či motorista na počátku získá konto s body, které se následně odečítají. Výsledek ale v obou případech vede k tomu, že dostane-li se řidič na maximální (minimální) hranici, přijde o možnost řídit.
V sousedním Německu si motoristé na bodový systém zvykat nemusí. Platí tam přes tři desetiletí. Díky této skutečnosti je poměrně propracovaný. Magickou hranici Němci nastavili na 18 bodů. Rozdíly oproti Česku spočívají především v tom, že seznam přestupků, za něž jsou body uděleny, čítá více položek (například i za nadmíru opotřebované pneumatiky). Bodové hodnocení je i méně přísné. V každém případě jsou ti řidiči, kteří dosáhnou na určitý počet bodů, o situaci vyrozuměni. Jestliže nasbírají více jak 3/4 možných bodů, musí se podrobit doškolení.
Více jak dvacet let má v praxi bodový systém zavedena Velká Británie.
V dalších evropských zemích, kde funguje systém přičítání bodů, není toto opatření používáno dlouho.
Setkat se s ním lze v Polsku (od roku 1993), v Maďarsku (2001), v Irsku (2003) a nejčerstvěji ve Španělsku (2005). Přičítání trestných bodů vyznávají také v Rakousku, Dánsku, Portugalsku a Řecku.
Naopak pouze dvě evropské země se rozhodly obdařit motoristy kontem s trestnými body, které podle spáchaných přestupků pomalu mizí směrem k nule.
Vyznavačem této praktiky je Francie, kde bodový systém vstupuje do své čtrnácté sezony. Zde představuje počáteční hodnota 12 bodů, pro začínající řidiče pak polovinu. Rozsah trestů v podobě číslice osciluje mezi jedním a šesti body. Francie hříšníkům umožňuje připsat si nějaké body zpět, jestliže podstoupí příslušná školení.
S kontem vyráží řidič na silnice i v Itálii. Tam mají k dispozici dvacet bodů. Italští policisté se s neukázněnými motoristy příliš nemazlí, když za překročení povolené rychlosti o více než 40 km/h mohou přijít o polovinu bodů. Na temperamentní řidiče z jihu Evropy čeká několik možností, na jak dlouho o řidičák přijdou. V případě, že vyčerpají všechny body během jediného roku, nezařídí si v rodné zemi 2 roky. Dostanou-li se na nulu za dva roky, zákaz platí na rok. Když vyprchají body v průběhu tří let, zákaz řízení se stanovuje na půl roku.

V předcházejícím článku jsme rozbor bodového systému zakončili tím, že motorista má možnost se o stavu bodů dozvědět na příslušném obecním úřadě, který vede registr motoristů. Právě zde také může zjistit, že dosáhl 12 trestných bodů.
Žádných pravidelných (například ročních) bilančních výpisů se řidiči nedočkají. Pokud situaci hodně zjednodušíme, bude si každý muset počet bodů, které kdy obdržel, pamatovat.

Jasně a písemně
Jestliže se stane to, co bylo popsáno výše - řidič posbírá celkem 12 bodů, které pro něj znamenají stop v řízení na jeden rok, informovat jej bude příslušný úřad jednoduchou cestou - písemně, tedy poštou. Úřad vyzve řidiče k odevzdání řidičského průkazu. Během pěti dní od okamžiku, kdy bylo oznámení doručeno, musí hříšník průkaz na úřad odevzdat. Přitom může ještě stále jezdit po komunikacích. Poté má motorista smůlu - řidičské oprávnění ztrácí.
A to na všechny kategorie, jež vlastní. Neexistuje možnost, že by se počet bodů evidoval zvlášť například na motocykl a zvlášť na osobní automobil.

Více je méně?
Udělování trestných bodů v případě, kdy řidič spáchá více přestupků najednou, má svá pravidla. Jestliže by tedy viník dokázal za jízdy během jediného momentu například držet telefon a zároveň předjíždět v místě kde nemá, nevykoleduje si devět, ale „pouze“ šest bodů. Ty se totiž v takovém případě nesčítají, ale do registru se zaznamená ten počet bodů, který je v daný okamžik vyšší.

Bez zahraničních výjimek
Žádných výjimek se nedostává ani zahraničním řidičům. Jestliže některý z vlastníků řidičského průkazu Evropských společenství (či průkazu vydaném cizím státem) dosáhne na hranici 12 bodů, přichází o možnost řídit vozidlo na území České republiky na 365 dní. O takové skutečnosti se dozví jak zahraniční řidič, tak české ministerstvo dopravy. To o ročním zákazu řízení platném pro území Česka oznámí zahraničnímu orgánu, který příslušný řidičský průkaz vydal.

Lhůty běží
Roční zákaz řízení vozidla se začíná počítat od momentu, kdy byla udělena buď bloková pokuta, či rozhodnutí o přestupku nabylo právní moci. Urychlíme teoreticky čas a připustíme, že rok může utéct jako voda. Přijde okamžik, kdy řidič bude žádat o vrácení svého průkazu. Kdy tak může učinit?
Nejdříve po uplynutí jednoho roku od doby, kdy byla sankce uložena, nebo o ní bylo rozhodnuto. Jestliže motorista spáchal takový přestupek, na který dostal zákaz činnosti na delší dobu než 12 měsíců, může žádat o navrácení průkazu až po uplynutí této lhůty. O řidičák lze například přijít až na dva roky v případě, že motorista řídil vůz v opilosti.

Jak na to...?
V praxi bude žádost muset podat zájemce v písemné formě přímo na úřadu, u něhož je veden v registru řidičů. Součástí dokumentu, jehož podoba prozatím není známá, však bude i prokázání, že se motorista podrobil přezkoušení z odborné způsobilosti. Znamená to, že bude muset zpátky do autoškoly? Nikoliv, podle zákona by se měl podrobit pouze testům. Tato procedura pak přijde nově na 700 Kč, při opakovaném přezkušování pak dalších 100 korun za každý pokus. „Tento závěr vyplývá z § 45 zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, podle kterého se přezkoušení z odborné způsobilosti provede plnohodnotnou zkouškou,“ vysvětlila podmínky Marcela Žižková, tisková mluvčí ministerstva dopravy. Jinak pro podmínky vrácení řidičského průkazu budou platit, podle zákona „přiměřeně“, současné podmínky. V den, kdy motorista dostane do ruky řidičák, jeho konto, kde dříve bylo 12 bodů, je na nule. Začíná tedy s čistým štítem.

Za dobrotu milosrdenství
Bodový systém počítá také s nástrojem, který pro řidiče může znamenat i odečítání trestných bodů. Ale jak to obvykle bývá, něco za něco. Podmínku pro výmaz čtyř bodů splní řidič tak, že dvanáct po sobě jdoucích měsíců nespáchá přestupek, jenž by svou charakteristikou spadal do bodového systému. Bude-li „sekat dobrotu“ dva roky, odečtou se další čtyři body. Po třech letech, kdy nedá příslušným orgánům důvod, aby mu body přidělily, se hříšné body vymažou všechny.
Úřad tuto proceduru musí stihnout do tří pracovních dnů. Pět dní má pak na to, aby o této skutečnosti informoval přímo motoristu. V systému odečítání bodů však existuje výjimka. Jestliže řidiči běží lhůta, po kterou má zakázanou činnost a v případě, že vykonává trest související s porušením pravidel silničního provozu, časový úsek nutný k odečtu bodů se na něj nevztahuje. Nárok na odečet prvních čtyř bodů bude mít až za rok od momentu, kdy mu trest (či zákaz) vyprší.

Lze i nesouhlasit
Udělení trestných bodů alespoň v počáteční fázi (než budou zapsány do registru řidičů) nemusí být samozřejmým aktem. Řidič má podle novely zákona o silničním provozu (přesně podle jeho § 123f) možnost se záznamem bodů nesouhlasit. Nástrojem se mu pak stává podání námitky - opět v písemném provedení. S tou se obrátí na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, jenž vede registr řidičů. Jím pověřený zaměstnanec poté celou situaci znovu posoudí. V kladném případě, kdy bude záznam o konkrétních bodech opraven, o tom musí motoristu informovat do deseti pracovních dnů. Stejně tak může námitku odmítnout a body potvrdit.

Drobné pozdržení
Jestliže motorista nesouhlasí s udělením bodů, kvůli nimž by dosáhl na pomyslnou hranici 12 bodů, a podá na úřad námitku, přestává běžet pětidenní lhůta, ve které má řidičák odevzdat. Co to znamená? V této, pro řidiče kritické, situaci, může získat i několik dní, během nichž může dál řídit. V zákonu totiž není jasně stanoveno, jak dlouho může přezkoumání námitky úřadem trvat.

Vybočíme z řady?
O tom, zda a v jaké míře bude bodový systém přispěním k bezpečnosti na českých silnicích, se ukáže ještě tento rok. Ministr Milan Šimonovský, kterému nicméně ministerské období v této vládě končí v červnu, očekává, že se razantně sníží počty nehod, a tedy množství těch, kteří na silnicích umírají. Myšlenka je to optimistická. V zemích, kde bodový systém prošel úvodní fází a již funguje, ukazují zkušenosti na to, že jako prevence udělování (či odečítání) bodů splnilo svůj účel. Podle Centra dopravního výzkumu například řidiči v Irsku výrazně revidovali porušování pravidel již po udělení dvou trestných bodů. Statistiky v evropských zemích neukázaly ani na to, že by hromadně přibylo těch, kteří o řidičské oprávnění přišli. O tom, zda z řady vykročí Češi, se budeme moci přesvědčit až po nějaké době.

Zdroj: Svět motorů č. 5/2006

28.03.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 2.98
Celkem hodnotilo: 2430
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Josef M 04.07.2008 13:52:24
1.Chci vědět předem, než dojde k tomu, že mi bude odebrán Ř Pr, kolik mám na kontě bodů. Jinak je to hra na slepou bábu. 2.Za 30 let jsem ujel cca 2 mil. km a neměl jsem bouračku z vlastní viny a dnes mám řídit ve stresu, že se někomu zdá má jízda nepřiměřená? Tady zase něco nehraje. Copak se neumíme k sobě chovat přímo? neumíme říci, že je něco nevhodné otevřeně? a nebo ani nemáme měřítko co je normální a co už ne? Jak vidíte ten problém je daleko hlubší, je to odraz společenských vztahů. všiměte si, že rozumní lidé v této společnosti již raději mlčí. A nechají si i vzít řidičský průkaz na základě bodů o kterých dosud nevědí?
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 30.03.2006 15:59:01
Caddy: to máš pravdu...ale využívat to jen občas...ikdyž při mym štěstí by mě zavřeli už za to že sem na to pomyslel....počkat, někdo vykopnul dveře a
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 30.03.2006 15:56:26
Newmik: jen do te doby, nez te chyti poprve...pak uz si budou pamatovat cislo :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 30.03.2006 15:53:58
Caddy: jako to je výsměch přece...to se vyplatí si tu audinu koupit a jezdit si jak chci...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 30.03.2006 12:28:06
Newmik: jojo, to me taky zaujalo, to je jedine co se mi na te nove vyhlasce libi :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 30.03.2006 11:22:02
tak koukam na body a ctu....neoprávněné užití zvláštního výstražného světla modré barvy, popřípadě doplněného zvláštním zvukovým výstražným znamením je za 1 bod, v řízení pokuta 1500-2500 a bloková je 2000....kdyz si koupim minulou A8 v cerny barve a hodim na ni folie a majak...kolik cajtu me asi tak zastavi? navic trest za to neni az tak strasnej....
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 29.03.2006 10:30:41
druhý...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Volkswagen. Sponik 28.03.2006 22:34:30
prvý :-)

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com