Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 169 kabrioleťáků. Dnes má svátek Valérie, zítra Rostislav. Čtvrtek  18. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 92 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 107 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 148 dnů)
Zboží v e-Shopu
Vlajka - zlato-hnědá
další zboží...Cena : 80,- Kč
Online uživatelé
L&Š
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Specialista firmy Microsoft se zúčastnil střeleckého výcviku. Dostal bezpečnostní instruktáž, pušku a náboje. Vystřílel deset ran a od cíle se ozvalo, žádný zásah. Střelec se zadívá na pušku, potom na terč. Dá prst před ústí hlavně a druhou rukou stiskne spoušť. Podívá se na krvácející zbytek prstu a zavolá směrem k cíli: "Tady je všechno normální. Chyba musí být na vaší straně."
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Kocourkov ...

Novela zákona o silničním provozu změní 1. července řidičům život. Znění tohoto právního předpisu má však řadu nedostatků. Které? Kdo za ně může?

Česká rarita

V našem právním řádu snad neexistuje případ zákona, který by vyvolával tak rozpačité reakce. Jde především o fakt, že novela, která byla zanesena do sbírky zákonů více jak půl roku před tím, než začne reálně platit, si vyžádá ještě další novely.
Poté, co první nedostatky vyplavaly na povrch, otázka „novely novely“ byla více než reálná. Dostalo se na ni před několika dny, kdy řadu bodů k předělání (např. vyškrtnutí zákazu předjíždění kamionů či povolení stání po dobu 3 minut i na vyhrazených parkovištích pro invalidy) dosud schválené novely řešili poslanci. Škoda, že jde o zcela zbytečný postup tzv. pět minut po dvanácté. Možná by bylo mnohem jednodušší, kdyby dotyční vylovili z paměti nejedno české přísloví. Totiž v případě, že by zákonodárci dvakrát měřili a jednou řezali, nemuseli by mít z ostudy kabát.

Osud zrodu novely zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, rozhodně nelze nazvat bezproblémovým. Ministerstvo dopravy se muselo několikrát poprat s poslanci a senátory, kteří ze své pozice zákonodárců měli ke každému předloženému návrhu stovky připomínek. Přes zdlouhavá popotahování se novela zákona dočkala podpisu prezidenta a následně se objevila ve Sbírce zákonů, kde je možné ji aktuálně nalézt pod označením č. 411/2005 Sb. Její platnost byla zpečetěna. A to včetně celé řady nepříliš šťastných formulací.

Inspirace u prověřených
Mnoho odborníků, kteří se zabývají dopravou ať už jako právníci, vyučující v autoškolách, nebo lidé z praxe, se pozastavuje nad tím, proč se čeští zákonodárci štítí zahraničních podob zákonů. Příkladem budiž německý bodový systém, který u našich sousedů funguje již několik desetiletí a praxí je více než prověřený. Úspěšně. Snaha o originalitu nakonec dala vzniknout zákonu, jehož podoba stále vyvolává diskuze.

Osobní zájmy
Z řady pozměňovacích návrhů poslanců také „čouhají“ jejich osobní priority. Příklad? Kontroverzní zákaz předjíždění kamionů na dálnicích vzešel z hlavy poslance ODS, který do sněmovny často dojíždí z Moravy. Nákladních aut bylo na dálnici D1 zřejmě příliš. Tak proč je nezklidnit přímo zákonem?

Problémů stále dost
Soubor pozměňovacích návrhů, které nakonec vytvořily novelu zákona o silničním provozu, trpí ještě jedním neduhem. Spolupráce zákonodárců s dopravními odborníky se neomezila ani na nutné minimum. Jestliže má zákon sloužit ku prospěchu věci, měli by se na něm podílet lidé s adekvátními zkušenostmi. Bohužel se tak stalo jen v několika málo případech. Na mysl přijde vzpomínka na Kocourkov…

Kde začít?
V celé řadě pozměňovacích návrhů jsme našli nedostatky svou závažností menší i větší. Mnohé z nich jsme detailně rozkryli v předchozích dílech našeho seriálu.
K těm prvně jmenovaným patří zejména faktické nedostatky v názvosloví. Ač by se mohly zdát někomu jako malicherné, ve svém důsledku svědčí o charakteru prostředí, v němž vznikaly. Práce kvapná…
Příkladem může být výraz „celková hmotnost“, jenž se objevuje v paragrafech 12, 25 a 36. Celková hmotnost však byla již dříve změněna přílohou č. 19 k vyhlášce č. 341/2000 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích na „největší povolenou hmotnost“.

Není silnice jako silnice
K dalším nedostatkům řadíme libovůli v používání označení pro jednotlivé komunikace. V § 41 odstavce 8 novela používá výraz „rychlostní silnice“. Tento pojem přitom současný zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a další prováděcí předpisy zásadně nepoužívají. Naopak se v nich operuje s pojmem „silnice pro motorová vozidla“. Uvádět v novele rychlostní silnice se zdá být zbytečné, protože podle § 38 ustanovení o provozu na dálnici platí i pro silnici pro motorová vozidla.
Podobným detailem, na nějž jsme již dříve upozornili, by mělo být sjednocení názvu „nejvyšší dovolená rychlost“ v prvním odstavci § 35.

Vážný nedostatek
K nejvážnějším problémům, které se objevily v novele zákona o silničním provozu, patří pochybení v § 123a s názvem „Bodové hodnocení porušení povinností stanovených zákonem“. Na jeho začátku je uvedeno, že bodovým hodnocením se zajišťuje sledování opakovaného páchání přestupků nebo trestných činů. Následně § 123b ve druhém odstavci stanoví, že nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne nabytí právní moci rozsudku soud oznámí uložení trestu za trestný čin příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Ten pak zaznamená příslušný počet bodů za takový trestný čin. V katalogu bodového hodnocení však ohodnocení za trestné činy zcela chybí! Přitom se nejedná o výjimečné události: obecné ohrožení, ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí pomoci či ublížení na zdraví. Podle ministerstva dopravy nejde o zásadní problém. Když například řidič způsobí nehodu nedáním přednosti v jízdě, při níž někdo zemře, dostane za tento přestupek bodové ohodnocení související právě a pouze s nedáním přednosti.
V případě ujetí od nehody vypadla také sankce o výši pokuty i zákazu činnosti v takovém alarmujícím případě. Podle dosavadního znění tak za takový přestupek hrozí pouze pokuta 1000 Kč.

Ještě k bodům
U tabulky s výčtem trestných bodů se ještě krátce zastavíme. I zde se objevují nepřesnosti. Jde zejména o „jednobodové“ jednání spojené s nedovoleným užitím dálnice či silnice pro motorová vozidla.
Zatímco v tabulce se uvádí minimální nutná rychlost pro užití výše jmenovaných komunikací jako 60 km/h, novelizované znění § 35 odst. 1 ale pracuje s údajem 65 km/h pro dálnice a rychlostní silnice vedoucí obcí. Pět kilometrů za hodinu by v rychlosti některých vozidel a jejich následném potrestání mohlo způsobit nemalé potíže.

Novely novely?
Cabrio Club ve spolupráci se Světem motorů tímto dílem seriál, který seznamoval s nejzávažnějšími změnami v novele zákona o silničním provozu, uzavírá. Vzhledem k dění na půdě sněmovny, kdy novela již schválené novely prošla třetím čtením a chystá se verze pro senát, však zůstává pravděpodobné, že se k novým předpisům ještě do 1. července vrátíme. Zdá se totiž, že poslanci a senátoři jsou si svých chyb vědomi a mají naštěstí vůli je napravit. O jaké konkrétní kroky půjde, budeme i nadále sledovat. Do konce června se tedy ještě může přihodit ledacos. Bohužel. Bohudík.

Zdroj: Svět motorů č. 9/2006

04.06.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 2.97
Celkem hodnotilo: 2554
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 05.06.2006 07:47:10
tramtadá....
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. C.H.A.S.E.R 05.06.2006 06:53:20
Kontroverzní zákaz předjíždění kamionů na dálnicích vzešel z hlavy poslance ODS, který do sněmovny často dojíždí z Moravy. Nákladních aut bylo na dálnici D1 zřejmě příliš. Tak proč je nezklidnit přímo zákonem... -Rad bych pripomnel tvurci tohoto clanku ze: ze ten kdo predklada zakon k projednani je pouze NAVRHOVATEL... On neni proboha sam, kdo tvori a schvaluje zakon...!!!!
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 05.06.2006 00:00:23
jinak pekny clanek, strasny obsah .... kdo vubec "protestoval" proti tomuto??? (otocene SPZky???)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. PacBoy 04.06.2006 23:59:45
prvni

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com