Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 106 kabrioleťáků. Dnes má svátek Marcela, zítra Alexandra. Sobota  20. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 90 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 105 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 146 dnů)
Zboží v e-Shopu
Ladies T-Shirt
další zboží...Cena : 180,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Přijde manželka do hospody pro svého zatoulaného muže a hned ve dveřích volá: "Není tu někde ten můj?"
Rozespalý hostinský jí ukáže pod stůl a povídá: "Račte si madam vybrat."
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Leonardo versus Báron

Jak už napovídá název článku, rozhodl jsem se po několika letech provozu zhodnotit dva poměrně rozdílné kabriolety: Opel Astra, kterou vlastním již sedmým rokem a Chrysler LeBaron, kterého mám v trvalé péči a řekněme k dlouhodobému užívání od května 2006.

Tahle myšlenka mne napadla okamžitě, kdy jsem jednoho slunečného jarního dne poprvé otočil klíčkem u LeBarona, posléze spontánně zvaného Báron. Rozdíl už jen ve způsobu otevření dveří byl tak markantní, že jsem si začal rozdílů mezi oběmi vozy všímat a dokonce je „vědecky“ zkoumat. To, že jsem tenhle test nazval subjektivním, je protože Opel zvaný velmi vtipně a originálně Leonardo DiCabrio, není na rozdíl od Bárona v původním stavu, ale během let se na něm pořád něco upravovalo a taky opravovalo, a byl a je používán jako vozidlo služební, takže byl téměř denně v provozu v zimě v létě v těch nejtvrdších podmínkách tady na Valašsku.

Proto zkusím nejdříve popsat seznam úprav na Leonardovi, abyste měli představu, jak dalece se liší od sériového modelu a tím také podtrhnu význam slova subjektivní v tomto testu.
Jedná se o Astru, roku výroby 1994, dvoulitr osmiventilový (C20NE) o sériovém výkonu 85 kW (116 koní). Již v sérii plná výbava kromě klimy, v kůži, s elektrickou střechou, a skleněným vyhřívaným zadním oknem. Provedené úpravy - tedy kromě oprav po tom hovadu, co to mělo přede mnou: snížení o 3 cm vepředu na kapalinových Sachsech + sportovní pružiny; o 1,5 cm vzadu, na těch samých tlumičích. Pneu o rozměru 195/50/15; originál přední spoiler Extreme od Mattiga, tahokov, bodové mlhovky, profi strobáče v blinkrech, tmavé Angel Eyes (H1 a H7), vzadu na víku zavařený znak výrobce a odstraněné všechny ostatní znaky. Pod autem modré neony Eufab, (Za cca šest let stovky a stovky odsvícených hodin bez nutnosti jakékoliv opravy. V té době neony Eufab ještě za něco stály, než je začali sekat jak Baťa cvičky.) Dále neonový program v interiéru, v kufru, v motorovém prostoru i červený neon před chladičem a bodovky jako blinkry ve zpětných zrcátkách. Postupně byla taky upravována muzika, kdy letitý Philips s changerem nahradil průměrný CD a mp3 přehrávač Vieta s dálkou. Výšky a středy jsou Magnat a v kufru zabírají místo dva 400 wattové woofery Pioneer + zesilovač Roadstar. V motoru je sportovní filtr KM a z původního výfukového potrubí toho moc nezbylo – místo středního tlumiče obligátní „lešeňovka“, zakončená tlumičem KW se dvěma koncovkami 2 x 90 ala DTM… Samozřejmě díky těmto úpravám vzala zanedlouho za své lambda, která vyletěla výfukem zároveň s katem. Tímto se zvýšila spotřeba, ale za ten zvuk mi to stojí. Ještě takový drobný poznatek – tím, že zmizel prostřední tlumič výfuku, můžu přejet některé nerovnosti bez toho, aniž bych ho někde ztrácel, rovnal a vůbec...

Tím vlastně začíná první srovnání.
Chrysler je v přísně původním stavu a v současnosti je ve zcela špičkové kondici, takže je to perspektivní youngtimer, s kterým už teď jezdíváme na srazy veteránů, kde je vždy díky svému klasickému designu bez problémů vpuštěn.

Opel se díky dopředu vysunutému spoileru Extreme, padesátkám gumám a celkovému snížení stal velmi nepraktickým pro běžné popojíždění; nedá se s ním zaparkovat oproti sérii v řadě mezi auty, protože tam prostě nejde najet, jinak by spoiler, který je vlastně monolit s nárazníkem a přední maskou, nepřežil setkání s obrubníkem.

Báron oproti tomu je poměrně vysoké auto a pneumatiky GoodYear Eagle, které jsou na čtrnáctkových ráfcích, ale rozměru 195/75, vypadají opravdu velké. I přesto, že má předsunutý čumák, světlá výška tenhle problém povětšinou eliminuje. (Ještě jedna možná pro někoho důležitá věc: nehodnotím zde ameriku kontra evropana, to v žádném případě, i když samozřejmě US styl je v Chrysleru markantní, ale amerika to není. Ale to už bych zabředával do toho, že Opel patří pod koncern GM a míchal hrušky s jabkama...)

Parkování, gumy, řízení… teď vlastně to nejdůležitější – jízdní vlastnosti. Mohl bych to stručně jednou krátkou větou shrnout a tímto tenhle pamflet ukončit: Nebe a dudy!
Dobrá, trochu detailněji:
Opel se stal díky výše zmíněným úpravám doslova motokárou. Nemůžu si pomoct, ale i po letech jsem z jízdy s ním nadšený. V zatáčkách, kde to znám, si připadám jako na kolejích, auto se téměř nenaklání a má poměrně neutrální jízdní vlastnosti – samozřejmě na suchu. Na mokru a ve vyjetých kolejích je to zase zážitek z druhého konce spektra radosti.
Chrysler je auto zcela nevhodné pro rychlejší jízdu do zatáček, o nějakých horských silničkách, nebo serpentinách nemluvě. Vysoké pneumatiky a velmi měkký podvozek vylučují jakékoliv škubnutí volantem. I s podprůměrnými vozy není v zatáčkách schopen držet krok, prostě se nakloní na stranu, ale jede pořád rovně. Jednou se mi podařilo při otáčení na parkovišti v minimální rychlosti při plném rejdu utrhnout předek, což byl pro mě trochu šok a proto se ani nesnažím najít nějakou hranici jízdních vlastností v zatáčkách.

Oba vozy jsou pětikvaltový manuál. Mezi ovládáním spojkového pedálu nejsou výraznější rozdíly, jen ta oplí je trochu tužší. Výkon Bárona je sice 101 koní, ale zase má vyšší kroutící moment, takže není třeba tak často řadit a i v nižších otáčkách se sympaticky převaluje i v kopcích a při běžném předjíždění. Není na něm poznat vrchol kroutícího momentu. Opel má skvělé zpřevodování a hlavně dlouhá a silná trojka je zážitek.

Rozdíl při jízdě na dálnici je ten, že při ehm…, vyšších rychlostech se cítí člověk v Chrysleru pohodlně, nemá díky pohodlí vevnitř a široké dlouhé kapotě pocit rychlosti a podvozek a pneumatiky eliminují veškeré nerovnosti. Plavná a houpavá jízda je opravdový zážitek. Opel i při menších rychlostech dává pocit sportovní jízdy, ale komfort na delších cestách je mnohem menší. Kožené anatomy s bočním vedením nedávají možnost se prostě pohodlně rozvalit a relaxovat. Mimo jiné taky protože celá přístrojovka je jaksi níž a posilovač řízení není tak jemný, jako v Báronovi.

Důležitý poznatek při jízdě po dálnici je i ten, že vzduch obtéká každé z aut velmi rozdílně – do Opla fouká i z boku, (i když má na dveřích nepěkné trojúhelníkové okénko) ale Bárona se to prostě nějak netýká. Vypadá to tak, že široký a vysoký čumák rozráží vzduch tak, že ten jde po bocích karoserie a vysoký zadek zase brání zčásti tomu, aby se tornádo vracelo do interiéru.

Při jízdě v dešti bez střechy má Chrysler velmi podstatnou nevýhodu v tom, že na rámu skla není odtoková drážka, jako u Opla, ale leštěný hladký plech pro přesné dosednutí hrany střechy. To má za následek, že voda, která se přežene přes přední sklo, vám při hustém dešti teče přímo do klína. (u pumpy se můžou vždycky potrhat smíchy...) Odtoková hrana na Oplu spolehlivě odežene kapky vody na boční okýnka, takže když je máte natažené, v rychlosti nad cca 50 km/h není ani při hustém dešti v interiéru ani kapka – maximálně na kožených opěrkách hlavy zadních sedaček.

Doba natažení a stažení střechy u Bárona je pouhých 7 vteřin, oproti cca 20 vteřinám u Astry.
Velikost zavazadlového prostoru je u Astry na kabriolet velmi nadstandardní – celých 330 litrů, u Chryslera zhruba o třetinu méně.

Chrysler má ve výbavě i palubní počítač a klimatizaci, kterou jsem u kabrioletu vždy považoval za zbytečnost, ale poslední dvě velmi horká léta jsem ji někdy zapnul i při jízdě bez střechy.

Při jízdě v noci svítí vozy zhruba stejně – tím myslím průměrně, ale od doby, co jsou na Leonardovi Angel Eyes, je Báron v tomhle směru jen skomírající světluškou.

S Oplem jsem najel zhruba 115 tisíc kilometrů a jedná se o velmi spolehlivý vůz, který potřebuje pouze běžnou údržbu. Jeden příklad za všechny: Brzdové destičky jsem měnil po necelých 89 000 kilometrech a to víceméně preventivně, protože jsem tomu už nějak odmítal věřit, zvlášť, když na zadní nápravě jsou bubny…
S Chryslerem jsem najel za rok a půl zhruba 16 000 kilometrů bez problémů, ale u tohoto vozu je pravidelný kvalitní servis doslova nutností. Za celou dobu prasklo pouze lanko stahování zadního okýnka, známého a očekávatelného to neduhu LeBaronů.

Právě protože jsou mezi oběma vozy takové rozdíly, je velmi příjemné si ve chvílích akutní potřeby projížďky vybírat, na jaký druh jízdy mám zrovna náladu. Stejně to ale většinou končí tak, že se projedu jedním a vzápětí přesedám do druhého...

Opel Astra cabrio 2,0 8v (C20NE), r.v. 1994 - D
Počet míst: 4
Barva: Červená tmavá perleť
Rozměry: 4239 x 1688 x 1400
Přední pohon
Rozvor: 2517
ABS
Kat.
Stav tachometru: cca 162 000 km

Chrysler LeBaron convertible 2,5 4v, r.v. 1988 - USA
Počet míst: 4
Barva: Fialová tmavá
Rozměry: 4547 x 1727 x 1344
Přední pohon
Rozvor: 2538
Kat.
Stav tachometru: cca 64 000 mil

10.01.2008
Igor Zajíček

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.05
Celkem hodnotilo: 3693
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Orchid 28.01.2008 09:41:52
Caddy: Jelimane :-)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Bendík 17.01.2008 09:36:41
fajn počteníčko!!!
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 13.01.2008 19:28:46
Orchid: Vlastne jo....Ty mas barona? :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Orchid 13.01.2008 16:21:30
Ahoj broučkové. Hádáte se uplně zbytečně. Neboť baronem už jezdím dobrých 8 let, mohu potvrdit vše co říká Igor i Caddy. Ale zas tak markantní rozdíly v podvozku nejsou. Prošel mi rukama Báron čistě evropský, americký, a ten současný je něco mezi. Opravdu hodně se na j. vlastnostech podepíšou kola, jaké tam zrovna jsou. 195/65R15 je jízda super pohodlná, ále musí se opatrně, aby vás to někde nevykoplo a 235/40ZR18(skoro se tam nevešly) to je pak vychrochtanej traktor, kde cítíte kažej kamínek. Mno a na dálnici doslova žere kilometry a dá se s nim manévrovat jedna báseň i v prudších zatáčkách. Nějaké další dotazy? :-)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 10.01.2008 23:29:46
hanzi: ja vim, ze kotouce nemaji vliv na projezd zatackami, ja jen uvadim pravdepodovne rozdily mezi US a EU verzi :)) A co ja bych dal zaz tu americkou pohodlnou..i kdyz je to stejne jen tema gumama asi a zase nechci jiny kola, tyhle jsou nejhezci... :) Je fakt ale, ze profil 55 je uz hodne malo, no :(
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. hanzi 10.01.2008 23:18:29
hele o kotoucich neni rec... to je jenom jak to brzdi. ale jo gumy udelaj hodne moc... hlavne teda ten profil. pak to plave jak svin. ale verim ze to bude i tim ze pro ameriku je to "nahore" a pro evropu "dole"
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 10.01.2008 23:08:34
modrejpes: ja myslim, ze je rozdil v gumach a v tom, ze tam dal ten predchozi majitel nejaky tmonroe, co jsou urcite tvrdy jak prase...a taky v tom, ze mam treba kotouce...ale jinak bych zasenejake rozdily nehledal, prece nebude mit uplne jiny podvozek...jel jsi vubec nekdy s tim nasim? Tak priste v zacleri udelame srovnavaci prujezd serpentynami a uvidime :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. modrejpes 10.01.2008 16:10:35
Caddy: mluvime kazdej o jinym aute, s jinou verzi podvozku. Mam mekkou ameriku na tlustejch 14" gumach, stejne jako Igor, a mam stejnou zkusenost. Tlumice v haji nemam. Ty s Gianou a Alesh mate evropske verze s jinak ladenym podvozkem, proto ten rozdil. Z jakehokoliv evropskeho auta prelezu do Barona, musim se v zatackach a na spatne silnici krotit.
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 10.01.2008 14:23:14
jedien, co beru jako negativni vlastnost, ze ma tendenci se hrnout predkem ven ze zatacky, proste nedotacivost...ale to je dany tezkym predkem a prednim nahonem, to je obecna vlastnost vsech podobych aut...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 10.01.2008 14:21:43
modrejpes: mozna jestli uz nema spatne tlumice nebo neco...ale stabilita barona mi prijde naprosto dostatecna, ja kdyz s nim dele jezdim a zvyknu si na nej, tak pak s Eldem vsude hvizdam gumama :))))
Je fakt, ze ja tam mam 16", coz taky ovlivni..ale Igor to proste prehani :) Naopak, mne baron ani tak mekkej a p ohodlnej neprijde, jak pise, klidne bych radsi jeste vic komfortu za cenu pomalejsi jizdy :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Alesh 10.01.2008 14:20:17
Baron je na okreskách naprosto v pohodě, teda 3.0 automat, evropská verze.
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. Giani 10.01.2008 14:05:56
S baronem jezdil můj brácha, který má rád sporťáky a svižnou jízdu a na jakoukoliv nestabilitu si v zatáčkách nikdy nestěžoval.. Ani mně nepřipadne že by neseděl, spíše naopak.. Asi máme opravdu jiný auto..
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Chrysler. modrejpes 10.01.2008 13:58:55
Caddy: je možné, že máš jinak laděný podvozek. Barony se vyráběly v různých variantách (některé i s nastavitelnou charakteristikou podvozku) a ten tvůj může patřit - jako evropská verze - k těm tvrdším. Moje zkušenost potvrzuje to, co naznačuje Igor, totiž že LeBaron má jízdní vlastnosti a ovladatelnost vystřelené dělové koule. Při rychlejší jízdě - i po českých dálnicích - má tendenci na nerovnostech odskakovat a rychlé vjetí do výtluku v zatáčce by tě mohlo poslat do protisměru nebo mimo silnici. Ale neměnil bych :-)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Cadillac. Caddy 10.01.2008 12:46:00
Docela pekny, az na to, ze z barona delas auto, ktere jen uvidi zatacku a uz se vali na boku v prikopu :) Jsem si nikdy nevsiml nejakeho problemu a jako s platem vajicek fakt nejezdim :)
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky OPEL. Dj Nimha 10.01.2008 06:46:33
Opel forever i kdyz snim mam ted problem :D jinak mooc pekne napsanej clanek dobre srovnani :)

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com