LETNÍ PROJÍŽĎKA: Eagle’s Nest – Hochalpenstrasse – Mirabilandia

Jelikož se pomalu, ale jistě, blíží nová sezóna, je načase pokročit s plánem, který tady loni vybublal v záhadně založeném tématu Hochalpenstrasse. Protože různí lidičkové navrhovali různé varianty a aktivity v průběhu plánovaného letního kabriovýletu, myslím si, že nejlepší prostě bude, aby každý tuhle projížďku pojal podle svých chutí, nálady a finančních možností. A aby bylo možné udělat si obrázek, snažila jsem se vyhledat co nejvíce informací, hlavně o vzdálenostech a cenách.

Podle hesla „když už, tak už“ bych sama ráda absolvovala cestu úplně celou a doufám, že se najde pár odvážlivců, kteří se připojí. Už na začátku říkám, projížďka to nebude zrovna levná, ale protože jsem přesvědčená, že bude stát za to, ráda bych jí umožnila co nejvíce opravdovým zájemcům o vítr ve vlasech a slunce nad hlavou od dvoutisícových vrcholků Alp, až po krásné italské pláže. Pokud možno ještě letos v létě, ale klidně i za rok, pokud by se to zdálo teď „moc narychlo“.

A kam se pojede? Nadpis napoví, první zastávka bude těsně pod rakouským Salzburgem – Kehlsteinhaus, Eagle’s Nest neboli Orlí hnízdo. Pevnost v 1834 metrech nad mořem, kterou dostal Adolf Hitler ke svým 50. narozeninám, určitě za návštěvu stojí, už jen pro atmosféru, kterou si každý může užít po svém. Z parkoviště Obersalzberg se člověk dostane autobusem po unikátní silnici s několika tunely k úpatí kopce, na jehož vrchol vyjede výtahem za 41 vteřin. Nahoře se nachází mimo jiné restaurace (podávají tam i skupinová meníčka), suvenýrové obchůdky, a místo poslouží zejména jako úchvatná rozhledna. Každá sranda ale něco stojí, oficiální letošní ceník zatím není k dispozici, ale zdroje hovoří o ceně mezi 10-15 € za osobu. Parkoviště v Obersalzbergu pak stojí zhruba 4 €.

Koho budou zajímat detaily, všechno snad zatím kromě cen je možné najít třeba na http://www.kehlsteinhaus.com/english/ nebo http://www.kehlsteinhaus.de/en/index.php. Poslala jsem tam e-mail s dotazem ohledně cen, ale zatím nemám odpověď.

Z Prahy umí Seznam najít dvě cesty, a to buď po placených úsecích, která je dlouhá 396km, nebo neplacených, 377km.

Z Orlího hnízda je to už jen kousíček na jih k proslulé Hochalpenstrasse ... co dodat, je určitě snem nejednoho kabrioleťáka nebo motorkáře. A představa spanilé kolony kabrioletů na klikatící se silničce dlouhé necelých 50km je rozhodně lákavá. Silnice spojuje městečka Fusch (813m n.m.) a Heiligenblut (1288m n.m.), a parkoviště s vyhlídkou v jejím nejvyšším bodě nabízí pohled na svět pod vámi z výšky 2369m n.m. Na noc se silnice uzavírá, takže člověk musí přijet v rozumnou dobu, aby se stihl řádně pokochat, a také musí při příjezdu zaplatit „vjezdné“, které v loňském roce dělalo 28 € na auto. Pro ty, co chtějí ušetřit, je tu ještě možnost přijet v 18:00, pak platíte jen 18 €, ale do 21:30 už musíte být pryč. A to je první otázka pro „výletníky“, čemu by dala většina přednost? A hned následuje otázka číslo dvě. Od Salzburgu, respektive Orlího hnízda přijíždíme asi po 60 kilometrech cesty na jih do Fusch. Takže spanilka by byla převážně do kopce, i když jak je vidět na obrázku, překonávají se převýšení oběma směry. Bude to vám, případným výletníkům tak vyhovovat?

Dokonce česky se o této silničce a jejích možnostech dají najít nějaké informace a zkušenosti tady: http://www.alpy.net/grossglockner/grossglockner-hochalpenstrasse.php .

Podle všeho bude nutné zakončit tak nabitý den v nějakém horském hotelu nebo penzionu, snažila jsem se hledat v okolí, ale ceny se šplhají do téměř stejných výšek, v jakých se hotýlky nacházejí. Od 60 € do 160 €, člověk musí hledat a zvažovat priority. Myslím že ubytování v Rakousku bude jeden z největších ořechů na celé cestě ...

Ale jedeme dál. Pro ty, kteří nebudou chtít zakončit výlet „pouhých“ 500 kilometrů od domova je tu další možnost provětrat svoje mazlíky. 407km po neplacených, nebo 402km po placených úsecích na jih (ještě že ten Seznam máme :D) se nachází italská Ravenna. Krásné město s historickým centrem jen pár kilometrů vzdálené od moře, a hlavně od proslulého zábavního parku Mirabilandia. Zde se můžete o Ravenně dozvědět více http://www.turismo.ra.it/. Protože okolí Ravenny, by se mělo stát domovem nejodvážnějších cestovatelů na několik dní, dovolila jsem si udělat výcuc cen v okolních kempech. Podle sezóny, za jejíž přelom je většinou označen konec června a začátek července, většina kempů nabízí obdobné ceny, od 6,5 € po 8 € na osobu za noc, 10 € až 14 € za stan s autem a 1 – 2,5 € za přípojku elektřiny. Většinou je to tak, že levnější cena za osobu je vyvážená vyšším poplatkem za auto a stan a naopak, mezi kempy nejsou velké cenové rozdíly. Přímo v Ravenně je možné ubytování i v hostelu (podle velikosti pokoje 13 € až 18 € za osobu na noc se snídaní), po hotelech jsem nepátrala, ale nepochybuji, že i ti, kteří by požadovali větší pohodlí, by si svoje nakonec našli.

Podle časových možností a chutě spoluvýletníků by se pobyt u moře dal libovolně natáhnout nebo zkrátit. Ideálně bych byla pro tři, čtyři dny, ve kterých je možné zajet například do zábavního parku Mirabilandia: http://www.mirabilandia.it/index_en.htm. Vstupenka, která stojí okolo 23 €, platí na 2 dny, pokud by někdo až tak prahnul právě po tomto druhu vzrušení. Skupinové slevy zahrnují bohužel minimálně 30 osob, ale i když jsem optimista ... nevím, nevím. Na vstup zdarma mají nárok šťastlivci, kteří by zrovna náhodou tou dobou slavili narozeniny. Pro mírnější povahy, kterým se z podobných obrázků dělá špatně, se opodál nachází za 6 € takzvaná Mirabilandia Beach, neboli řečeno slovy českého turisty: aquapark. Na webových stránkách samotného parku je možné objevovat i nejbližší turistické zajímavosti, jako jsou například benediktýnský klášter Pomposa, přístavní město s námořním muzeem Cesenatico, renesanční městečko Ferrara atd. atd., nemám strach, že by byl čas se nudit.

Cesta tam i zpět vede přes severoitalské Mestre, asi tušíte ... přímo kolem Benátek. I to by pro někoho mohla být lákavá vyhlídka. Nebráním se takovému výletu, pokud se ho podaří nacpat do harmonogramu.

A teď, to smutné nakonec ... návrat. Z Ravenny do Prahy je cesta dlouhá, Seznam napovídá, že 946km po placených úsecích a 897km po neplacených. Tady se dostávám k jednomu menšímu zádrhelu, totiž právě poplatky na rakouských a italských silnicích. Nemám zatím nejmenší tušení, kolik to „hodí“, ani kde to můžu zjistit. Takže výletníci, čiňte se také prosím!

Než se vrhneme do diskuse, ráda bych tedy shrnula na závěr nejdůležitější věci:

Cesta je zcela variabilní, každý může jet tak daleko, jak bude chtít, a podle libosti se odpojit. Proto si také každý může udělat představu o nutných financích podle toho, kudy a kam s námi pojede, a neuvádím tedy žádnou celkovou přibližnou cenu. Informace o vstupech bohužel letos ještě na mnoha stránkách nejsou, vycházela jsem orientačně z cen loňských a z informací lidí, kteří místa navštívili.

Bylo by dobré, aby každý přidal pokud možno co nejvíce dalších důležitých zkušeností, které by mohly vylepšit naší projížďku a uchránit nás před nemilými překvapeními.

Není zatím třeba, aby se někdo hlásil, jestli pojede, nebo ne ... Spíš mě zajímá ohlas, možnosti kabrioleťáků buď ještě v letošním, nebo příštím roce, termín se dohodne až podle toho, kdo projeví zájem. Nejpravděpodobnější je ale asi doba na přelomu června a července. Nerada bych brala naplno rozjetou sezónu, každý asi víte, jak to pak vypadá na silnicích ;)

Tak snad jsem nezapomněla na nic důležitého ... a teď už ... co vy na to?


02.04.2008 - Petra Šichová