E36

Po rozhodnutí pořídit si cabrio jsem měsíc hledal po internetu něco co by se mi líbilo, nakonec jsem naše dvě E36, jednu lehce nabouranou někde z okolí Tachova, s pánem nebyla domluva ani na prohlídce natož na uskutečnění prodeje. Druhý vyvolený byl z okolí Strakonic, zde jsem byl úspěšnější, pán dovážel BMW z Německa a zdálo se, že nebude problém (samosebou jsem se mýlil).

Když jsem dorazil k němu domů měl na dvorku tři cabria v E36. Původně jsem se tam jel podívat na 320, ale potom jsem zahlédl mojí 318 v Mpaketu a bylo jasno. Bylo mi sice nabídnuto k 320 motor z 323, náhradní střecha a spoustu dalších věcí za téměř stejnou cenu ale Mpaket je přecejen hezčí. Domluvili jsme cenu a já zaplatil zálohu aby mi auto nikdo nevyfouknul. Za 14dní jsem se vrátil na místo činu s kamarádem, že auto odvezeme. Pán sice nesplnil ani jeden slib ohledně technické přihlášení apod. nicméně to mě neodradilo. Když cabrio poprvé kamarád viděl, komentoval to slovy: „Tohle bych si v životě nekoupil, je to šílenej vrak“. Je pravda, že auto údajně stálo v Německu asi dva roky v kopřivách, střecha nefungovala (přestože majitel tvrdil jak jí zkoušel), z motoru tekla voda, polovina vnějšího osvětlení nefungovalo, celé auto zvenku i zevnitř bylo hodně zašpiněno, hlavně uvnitř mě překvapilo bláto všude po sedačkách, zlomená řidičova sedačka taky nepůsobila moc dobře. I přes to, že mě odrazoval jak kamarád tak i majitel (údajně bylo auto ve strašně špatném technickém stavu – nakonec se prořekl že by ho chtěl nechat pro dceru) sednul jsem do auta a odvezl jsem ho do Prahy.

Po tom co jsem auto měl u sebe doma nastaly lehčí opravy, výměna termostatu, olejů, filtrů, kontrola promazání kloubů poloos, zavaření zlomené sedačky, oprava střechy – chybělo táhlo od krytu střechy, výfuk, viskospojka, trocha broušení, kitováví a lakování aby na technický neměly vyloženě nějaký problém, instalace rádia, samozřejmě komplet vyčištění,nová kola, problém se zamykáním a odemykáním auta vyřešil nově vyrobený klíč. Pak nastalo řešení přihlášení – technická nebyl problém, problém nastal v momentě kdy mi na magistrátu řekli, že mám druhopis německého techničáku a tam není nějaký podělaný číslo schválení, nebo tak něco. Po pár telefonátech s lidma co se „vyznají“ jsem zjistil, že bych měl navštívit s autem DEKRU kde mi číslo za skromný poplatek tuším 6000Kč doplní. No zkrátím to… do týdne jsem měl auto přihlášený a mohl jsem poprvé oficiálně vyrazit na projížďku. Sundal jsem střechu a jel se projet, v ten moment jsem si říkal, že i přes všechny ty problémy to stálo za to. Do konce sezóny už bohužel zbývalo jen málo takže už jsem nic moc na autě nedělal a spíš čekal jaký technický problémy mě překvapí. Kromě prasklé hadice sání a rozlítnutí ručky na pravém kole nic. Dokonce i Kamarád co se mnou byl auto kupovat změnil názor a už to neviděl tak kriticky.

Na novou sezónu jsem absolvoval svoje každoroční kolečko výměny filtrů a olejů + výměny čepů na přední nápravě. Opět se objevila koroze kterou jsem minulej rok lehce zabrousil a přelíznul kitem. Rozhodl jsem se už s tím nic nedělat a přes následnou zimu udělat plechařinu komplet. Vyrazil jsem na první cabrio sraz do Kralovic, jelikož jsem se v minulosti aktivně podílel na pořádání automobilových srazů o podobným rozsahu (cca 60aut) byl jsem hodně zvědavý jak to umí někdo jiný. Absolvoval jsem první bouračky s BMW , naštěstí smart je plastovej a já neměl ani škrábanec ani promáčklinu. Celou sezonu nebyl s autem opět žádný problém, pouze hadice sání opět praskla – asi je nutná výměna silentbloků na motoru. Ale upřímně řečeno nečekal bych, že auto které někde hnilo a chátralo tři roky v kopřivách bude fungovat tak jak funguje.

Letos mě čeká již zmiňovaná plechařina, bohužel časově na tom nejsem moc dobře takže nevim jak to zvládnu protože by baworáček chtěl i jiné opravy: Oprava zadních brzd, lehký únik oleje z diferenciálu a kolem kliky na motoru, výměna chadiče, výměna uložení motoru a hadice sání no a sem tam nějaká drobnost jako třeba prasklé žárovky v budíkách nebo špatný měděný kroužek pod volantem. Ještě bych chtěl investovat nějaký peníz a čas do audia, momentální sériový stav ohlodaný zubem času je strašný. Uvidím jak se podaří dál pokračovat…




27.02.2015 - Dan Opelka