První snímek nové Mazdy MX-5!

Tajemství konečně odhaleno! Mazda vyšla s pravdou ven v oficiální tiskové zprávě, že na březnovém ženevském autosalonu představí novou generaci jedinečného roadsteru MX-5.

Nová Mazda MX-5
První oficiální snímek nové Mazdy MX-5
Na světlo světa tak přijde v pořadí už třetí generace oblíbeného vozu, jehož majitelé milují pro opravdové požitkářství při nespoutané jízdě s větrem ve vlasech. Historie modelu začíná v roce 1989, kdy sjel první exemplář z montážních linek a tehdy ještě ani představitelé mazdy netušili, jak úspěšný model vznikl. První generace vydržela na trhu až do roku 1998, kdy byla nahrazena novým typem s jednou výraznou změnou – přední světlomety už se nevysunovaly z přední masky, ale byly nahrazeny klasickou koncepcí. Výhoda této změny spočívala ve snížení hmotnosti a zvýšení bezpečnosti v případě srážky s chodcem.
 

Zápis MX-5 do Guinessovy knihy rekordů

MX-5 2004
Současná generace Mazdy MX-5
Současná generace, prodávaná od roku 1998, prošla jedním faceliftem v roce 2001 a především zaznamenala jeden zápis do Guinessovy knihy rekordů. Stala se totiž nejrychleji prodávaným dvousedadlovým automobilu se stahovací střechou. Od svého uvedení v roce 1989 se MX-5 totiž prodalo už více než 700 000 kusů, když jubilejní model s číslem 700 tisíc vyjel slavnostně z japonské továrny Ujina 5. března 2004.

Podoba nové Mazdy MX-5 je prozatím pořád zahalena rouškou tajemství, automobilka zveřejnila pouze fotografii částečně zakrytého vozu. Podle představitelů značky půjde o dalšího představitele jednotného stylu Zoom Zoom, s nímž přišla ke značce Mazda opět zajímavá kreativita po krátkém období konzervativního designu. Převratné změny však u oblíbeného vozu nemůžeme čekat, to by byli tvůrci sami proti sobě. Podle kusých informací, zveřejněných automobilkou, dojde u nové generace k posunu designu k agresivnějším a sportovnějším křivkám, v interiéru se dočkáme nových kvalitnějších materiálů a přepracované přístrojové desky.

Pod kapotou i dieselový motor

Nová Mazda MX-5
Špionážní fotografie nové Mazdy MX-5
Zvýší se také tuhost karoserie pro ještě lepší jízdní vlastnosti, brzdy budou posíleny spolu se zvýšením jejich účinnosti a motory projdou modernizací, po níž nabudou vyššího výkonu a příznivějších emisí. Současná nabídka motorů pro český trh zahrnuje pouze jeden agregát 1,8i o výkonu 107 kW (145 koní), k němuž je možno zvolit pěti nebo šestistupňovou manuální převodovku (od 849 000 Kč). Na německém trhu je MX-5 k dispozici i s motorem 1,6 l o výkonu 81 kW (110 koní) a v Americe dokonce seženete tento roadster s přeplňovaným motorem 1,8i o výkonu 178 koní. Nová generace však dostane pod kapotu i dieselový agregát, nabídka manuálních převodovek s pěti nebo šesti stupni zůstane zachována. Výroba Mazda MX-5 odstartuje ještě v tomto čtvrtletí.

Zdroj : www.TipCars.com


09.02.2005 - Michal Bartoň