HUDBA 1. - vytlmovanie dverí automobilu

Hudba a auto k sebe neodmysliteľne patria.Preto sa pokúsime tým, čo si najradšej svojho miláčika zdokonaľujú aj v tomto smere, poradiť ako na to s hudbou, poradiť s problémami, ktoré ich môžu pri montážach stretnúť. Nie každému sa chce dať zopár tisíc za montáž a preto je tu seriál, ktorý Vám pomôže stať sa "montážnikmi" za pár korún . Každý z Vás sa určite snažil do svojho auta namontovať aspoň rádio, niekto sa pustil už aj do zložitejších montáží.Takže pracujte na sebe, nebojte sa "experimentovať" a jedného dňa , keď Vás niekto pochváli za skvelú montáž uvidíte, že tie hodiny námahy za to stáli....

Hlavným cieľom pri vytlmovaní dverí automobilu je čo najväčšie eliminovanie akustických skratov, vďaka ktorým bez ohľadu na kvalitu a cenu reproduktorov dochádza k maximálnemu potlačeniu nízkotónových frekvencií (basov). Ďalším dôvodom je celkové odhlučnenie automobilu a odstránenie rušivých rezonancií. Pri výbere materiálu na danú činnosť je potrebné brať na zreteľ vysokú vlhkosť v útrobách automobilu. Z toho dôvodu doporučujeme používať tlmiace peny sýtené karbónom (ANS peny). Popri penách sa často používajú asfaltové pláty ktoré nalepením spevnia rovnú plochu dverí, čím sa odstráni zvonivý zvuk plechu.
Poslednou najpoužívanejšou zložkou je takzvaný spray "noise killer" vyrobený zväčša na báze syntetického asfaltu v tekutom stave, čo nám umožňuje použiť ho na akokoľvek zložité tvary. Tento spray sa nanáša vo vrstve 2-3 mm.

 

04.03.2005 - Martin Pír