3D Fotografie

Lidské oko samo o sobě je velice důmyslné zařízení. Matička příroda byla však natolik štědrá, že téměř každého z nás obdařila hned dvěma těmito nejsložitějšími senzory na zemi a dala nám tak do vínku takzvané 3D (trojdimenzionální) vidění.

Funguje to asi takto: Každé oko pozoruje určitý trojrozměrný objekt z jiného úhlu, takže z očí jdou do mozku 2 různé obrazy jednoho objektu. Lidský mozek si lze v této funkci představit jako velice výkonný počítač, který z těchto dvou obrazů vytvoří jeden trojrozměrný obraz.

Pokud ovšem pozorujeme běžnou fotografii, není možné v mozku vytvořit 3D obraz a musíme se spokojit s dvojrozměrným viděním. To však neplatí pro speciální 3D fotografii kterou po hodinách tvrdé práce, odříkání a zdlouhavého bádání za pomoci špičkových technologií vyvinuli vědci ze společnosti HFC (Hrnce Hifi Club).

Společně s organizací KFT (Kuňava Fechtl Team) se nyní snaží tuto převratnou metodu zachycování každodenní skutečnosti rozšířit do celého světa a právě proto pár takových foteček vzniklo i na našem cabrio minisrazu v Brně.

Jak na to: 3d obrázek otevřeme v běžném prohlížeči a zapneme funkci full screen (obrázek otevřeme na celou plochu monitoru). Nyní před sebou vidíme dva téměř totožné obrázky. Na levý obrázek se snažíme pohledět pravým okem a na pravý obrázek levým okem. To uděláme tak, že při pohledu na monitor z běžné vzdálenosti strčíme před xicht prst tak, abychom jej levým okem viděli uprostřed pravého obrázku a pravým okem uprostřed levého. Prst nevychylujeme do stran, ale pouze k sobě a od sebe (musí být vždy ve středu mezi dvěma obrázky). S hlavou také nepohybujeme do boku a snažíme se ji držet stále stejně, popřípadě ji přibližujeme a oddalujeme. Toto vyladění je nejlépe provést postupným zavíráním levého a pravého oka. Až prst takhle nastavíme, zaostříme na něj a v pozadí uvidíme 3 rozmazané obrázky vedle sebe. Teď už je napůl vyhráno! Nyní už se snažíme pouze zaostřit na prostřední z těchto tří obrázků a prstu a krajních obrázků si pokud možno nevšímat. Zprvu to bude velice obtížné a trojice obrázků bude neustále splývat ve dvojici a následně v jeden obraz a tak pořád dokola.

Těmito nesnázemi se však nesmíme nechat odradit a stále se snažíme zaostřit prostřední obrázek. Pro někoho je to dosti obtížné a může to trvat dokonce celé hodiny. Z vlastní zkušenosti však musím říct že to stojí za to, takže až vás z toho bude bolet škopek tak si odpočiňte a zkuste to příště, ale v žádném případě to nevzdávejte!

Nejlépe je si uložit obrázky na disk a pak experimentovat :-)


06.04.2005 - Vašek Červinka