LeBaron: Oprava zadního bočního okénka

Častou závadou u LeBarona je nefunkčnost elektrického stahování malých bočních okének vzadu. Ještě jsem snad neviděl auto, kde by fungovala. Ani u našeho původně nešla, majitel je ale kvůli nám spravil a až donedávna šlo vše, jak mělo. Nyní ovšem při první vyjížďce bez střechy nastala chvíle, kdy jsem zjistil, že levé okénko opět odmítá poslušnost. Jelikož nejsem zrovna nejšikovnější, pozval jsem si kolegu Pivsona, který má stejný vůz a jednou už tento očistec prodělal. Jeho zkušenosti se v praxi zúročily a mohu se nyní podělit se všemi, jak taková oprava probíhá.

Do nápravy jsme se pustili poměrně rychle, auto totiž vypadá blbě, když tam trčí jedno malé okénko a jezdit s vytaženými všemi už se mi vůbec nelíbí. Nakonec posuďte sami, tady foto, jak LeBaron vypadá před opravou, s okénkem bezmocně vytaženým.

Pivson nepřijel LeBaronem, který ještě nebyl odzimován, nýbrž BMW 5-er reihe, které má na běžné ježdění. V jeho kufru jsem uzřel servisní výbavu, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý žlutý anděl.

Celá operace započala demontáží zadních sedaček, pod nimiž se ukrývají šrouby bočních výplní. Sedák je držen pouze zacvakávacími úchyty, takže na jeho vyndání stačí hrubá síla.

Pak již nic nebránilo postupnému odstraňování plastových lišt a kapličky, ze které se odvíjí bezpečnostní pás a následnému odklonu celé boční stěny. Vyndavat celý tapecírung je daleko složitější a tak musí postačit prostor vzniklý jeho uvolněním. Již jsou vidět i odkryté součásti mechanismu.

Následuje vyndání celého okénka i s mechanismem. K tomu je potřeba uvolnit dva šrouby nahoře u spodního okraje skla a pak další dole v útrobách vozu. Je dobré nezapomenout odpojit napájení motorku, aby vytažení sestavy nic nebránilo.

A zde už je auto bez okénka. Za povšimnutí stojí pohled do jeho útrob, kde jsou vidět krásně zdravé plechy.

Motůrek se příliš k životu neměl, ale po pročištění a promazání se radostně roztočil. Nic jiného mu ostatně nezbývalo, jiný jsme neměli :)

Zajímavější již byl převod. Ze šneka vedoucího z motůrku se rotace převádí na ozubené kolečko, které pak stahuje okénko. Toto kolečko je bohužel plastové a bylo velmi oběhané. To jsme naštěstí jiné měli, a tak došlo k jeho výměně. Zároveň bylo nutno vyčistit celý mechanismus od spousty nečistot, které zřejmě bránily hladkému pohybu součástí a to byl důvod nefunkce celého zařízení.

A zde je video [3,61 MB], kde už vše funguje jak má, zatím mimo vůz. Je hezky vidět, jak je mechanismus zajímavě zpracovaný.

Akorát před vložením zkompletovaného systému zpět do auta se k nám přidali další čumilové, aby mohli pokoukat a poradit. Nakonec přítomnost každého dalšího baronisty je příjemná.

Zde je již vše tam, kde to má být, zbývá jen kalibrace, aby okénko dosedalo přesně do těsnění. Naštěstí to nedalo tolik práce, naproti očekávání. Nejhorší máme za sebou.

Teď zbývá už jen vrátit všechny polsterungy a sedačky na své místo a doufat, že po tomto kroku provokativní okénko nepřestane opět fungovat. Pivson má být na co pyšný, dobrá věc se podařila.

Vše je jak má být a je na čase se spokojeně pokochat již ničím nerušenými elegantními liniemi LeBarona bez střechy.

Ještě jednou děkuji za pomoc fundovaných a za to, že servisní odpoledne bylo nakonec poměrně příjemná akcička. Už se stmívá a nezbývá než se rozloučit. Poslední společná póza brášků a nashledanou v Jizbicích!


11.04.2005 - Radek Beneš