Zákon a trest - přísnější a vyšší

Nad dodržováním předpisů budou bdít kromě policistů ČR i strážníci Městské policie. Zákon je jedna věc, ale jeho dodržování věc druhá. Nebude jenom nástrojem ke snadnějšímu plnění nejen státní pokladničky? O názory a zkušenosti jsme požádali Zdeňka Bambase - ředitele Dopravní policie ČR.

Ministerstvo dopravy má velice ambiciózní představu a sice, že se díky novému zákonu sníží úmrtnost na našich silnicích do roku 2010 na polovinu. Myslíte, že se to podaří?
Může se to podařit. Už nyní - od první akce „Kryštof“ v září 2003 - neustále klesá počet usmrcených. V roce 2004 zemřelo do 24 hodin po nehodě 1 215 osob, což bylo o 104 méně než v roce 2003. Do konce srpna 2005 to bylo za stejné období proti loňsku o 59 méně, tedy pokles o téměř 8 %. Naši řidiči nejsou nenapravitelní a hrozba tvrdších sankcí zabere i na ty otrlejší.

Do Evropy se přesto řítíme velmi rychle, ale zároveň bravurně, technicky a hlavou. Nicméně vychovává se i příkladem. Klidná a poslušná jízda našich sousedů nemusí jenom dráždit - je náš zákon v tomto ohledu srovnatelný.
Současný platný zákon je tak trochu sbírkou schválností, nový sice řadu věcí řeší, ale pan ministr Šimonovský už připravuje zákon zcela nový. Některé přežívající chyby zákona jsou až kuriózní. Tak například řidič vozidla s předností v jízdě není povinen podrobit se dechové zkoušce ani odběru krve na alkohol, takže opilému záchranáři teoreticky nic nehrozí. Je mi také líto, jakým způsobem byl vyslyšen požadavek Policie ČR na výjimku ze zákazu stání. Někdy, třeba při měření rychlosti, potřebujeme zákon porušit a stát s vozidlem na „zebře“, někdy na chodníku nebo na dálnici. Novela zákona nám dává generální pardon z celého § 27, který zakazuje zastavení a stání, budeme tedy moci zastavit a stát třeba na železničním přejezdu.

V souvislosti s výsluhami, odchodným a novým zákonem lze předpokládat, že budete mít více práce pro méně lidí. Počítáte s náborem mladých policistů?
Nepředpokládáme nikterak dramatický vývoj. Policisté odcházející kvůli novému služebnímu zákonu jsou, respektive budou problémem. Je to ale problém Policie ČR a jsem přesvědčen, že si ho vyřešíme tak, aby občan nic nepoznal. Předpokládáme také, že u nás v polovině roku 2007 - po ukončení střežení hranic - posílí dopravní službu někteří příslušníci pohraniční policie. Řadu přestupků bude nově řešit i Městská policie, která se už vybavuje radary. Lze tedy očekávat, že více přispěje k bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Sankcím se každý bude chtít vyhnout. Jaká chystáte protikorupční opatření?
Existuje, a připravuje se řada opatření. Základem bude monitoring, hlasový i obrazový, veškerého dění na silnici, ostatně i policista musí být chráněn. Rovněž technické prostředky, které Policie ČR používá mají svůj mozek a paměť a o tom, co se na silnici odehrálo, umějí vypovídat. Škoda že naše legislativa zatím neumožňuje praxi například z Velké Británie, kde je země poseta automatickými kamerami a měřiči rychlosti a celý penalizační systém funguje téměř sám bez lidské obsluhy. A automat se uplácí těžko…

Zdroj: Svět motorů č. 41/2005


12.01.2006 - Jan Marek