Vánoce ještě nejsou, ale už nadělujeme…

Do Vánoc je sice daleko, ale byl nejvyšší čas udělat pár inovací a změn na webu a jelikož je jich vícero, je lepší informovat Vás pomocí článku.

Fórum

Jak jsme zaváděli nové fórum
1 ráno začínáme s přípravou databáze pro nové fórum. Po 30 minutách jsou tabulky hotovy, začínáme s přípravou exportu - zjištěn první větší problém s konstruktory -> musí se přepsat, po 15 minutách testujeme nové konstruktory, fungují.
1:50 začínáme s importem. Nejprve jednotlivé uživatele, potom témata. Vše jde až jednoduše krásně. Potom nastupují jednotlivé příspěvky. Zde čekáme drobné komplikace, protože je v databázi okolo 180 tis. příspěvků, které zabírají něco málo přes 30 MB. Nejprve testuji ručně import, vše se zdá být v pořádku.
2:40 spouštím robota na import příspěvků. Po 5 minutách import padá. Zjišťujeme příčiny. Domníváme se, že import trvá přiliž dlouho a server jej odpojí. Nastavujeme import po méně příspěvcích (původně 3000, dostáváme se až na import 500 příspěvků za jeden cyklus importu). To znamená opětovné mazání a updaty tabulek v databázi. Po hodině testování, kdy import v nepravidelných intervalech padá, přidávám do cyklu zpoždění příkazů.
4 ráno konečně nastavená optimální zátěž na server (jsme na počtu 200 příspěvků na cyklus a opětovný příkaz se provádí za 3 sekundy). Po 30 minutách nastávají opět komplikace, ale začínám to řešit hrubou silou :-) Možné se teda stane, že některý příspěvek bude ve fóru 2x. Uvidíme, až se vše doimportuje.
4:46 dostal jsem hlad, jdu něco sníst. Import se prozatím provádí relativně v pohodě.
5:30 import stále probíhá, párkrát jsem musel zasáhnout, ale snad to teď poběží chvíli samo. Jdu si na hodinku lehnout.
6:40 vstávám a zjišťuji, že se import v jedné části zastavil, takže pokračuje s mojí pomocí dále
8:30 import všech příspěvků je hotový. HURÁ :-)
9:10 první spuštění fóra přímo na stránkách (samozřejmě pod skrytým odkazem) a jede :-)
9:30 upravena detekce uživatele, nastavení CCS stylů (prostě aby stránky vypadaly barevně jak jste si je nastavili), oprava drobných chyb, na které narážíme
11:50 objevili se problémy s nahráváním obrázků
15:20 vypadá to, že vše funguje :-) Spouštíme fórum do plného provozu

Nejproblémovější část webu se konečně dočkala kompletního přepracování. Snažili jsme se zachovat původní vzhled, na který jste byli zvyklí, ale vnitřně se vytvořil úplně nový systém, který by se i při zvětšujícím se počtu příspěvků neměl rapidně zpomalovat. Také se budeme snažit přetransformovat všechny doposud napsané příspěvky. (Jen pro informaci je toho 30 MB textu). Nová verze bude nasazena v sobotu nebo v neděli v noci (počítám mezi 1-3 ráno). Po tu dobu nebude možné do fóra vstoupit. (No doba se trošičku protáhla).

Podívejme se blíže na výhody nového fóra:

Tak a zde je teď jedna prosba, která se sama nabízí. Bude třeba několik MODERÁTORŮ, klidně mohou být i dva na jedno téma. Takže prosím, kdo se hlásí pro jaké téma ? Musí to být člověk, který bude spravedlivě řídit dané téma a hlavně se hodně často pohybuje na stránkách. Moje představa je taková, že teď ze začátku budou daní členové, kteří se přihlásí, jmenováni jako moderátoři. Potom po diskuzích v tématech se budou moderátoři přidávat či rušit. A abych se zde nechlubil cizím peřím, tak nové fórum kompletně zpracoval Luky, za což mu patří VELKÁ POCHVALA PŘED NASTOUPENOU CABRIO JEDNOTKOU, protože já bych to dělal ještě minimálně další 2 měsíce (ale to už bych byl úplně ukamenován) :-)

e-Shop

Prozatím byl doplněn novým zbožím. Připravuji rozdělení do kategorií.
Ale toto není ta podstatná věc. Důležité je následující : Od 1.10 na vlastní žádost ukončí Sponík své působení ve funkci vedoucí e-Shopu a bude proto třeba sehnat za něj náhradu. Musí to být člověk, který bude mít dostatek času na vyřizování agendy okolo e-Shopu. Jedná se zhruba o 10 hodin týdně.
ZDE nezbývá než Sponikovi vyjádřit OBROVSKÉ DÍKY za to, že se na začátku fungování klubu přihlásil a svědomitě vykonával po dobu 2 let tuto činnost.

Bazar

Další část webu, na které bylo třeba udělat nějaké inovace:

Prozatím lze přidané inzeráty pouze mazat, uvidím podle ohlasu bych přidal i kompletní editaci inzerátů. Plánuji udělání i vyhledávání v inzerátech, ale opět až podle ohlasů.

Výpis a mazání členů

Pracuje se na předělání hlídání nových fotek u jednotlivých členů. Poté dojde taktéž ke zrychlení načítání stránek. Zvažuji nastavení v Agentovi, že by se dalo vypnout hlídání nových fotek u členů, tím by se pro členy, které toto nezajímá seznam taktéž zrychlil.
Co se mazání týče, tak systém maže členy, kteří sami zruší své členství. Jinak mám přehled neaktivních členů. Snažím se proces mazání zautomatizovat, ale narážím při vymýšlení na stále další negativa a problémy, takže prozatím je kontrola ruční -> pomalejší rušení neaktivních členů.

PS: Tak a jak jsem psal na začátku, novinek je více a navíc co se fóra týče, tak se jedná o zásadní novinku, takže proto jsem zvolil napsání článku, aby se o tom dovědělo co nejvíce lidí :-)


14.09.2007 - Tomáš Tureček