Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 112 kabrioleťáků. Dnes má svátek Oto, zítra Jaroslav. Pátek  26. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 84 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 99 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 140 dnů)
Zboží v e-Shopu
Zapalovač – úzký
další zboží...Cena : 90,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
"Jak mohl ten zloděj těm policistům utéct?"
"Vběhl do tunelu a oni čekali až vyleze."
"No a?"
"Nevěděli, že tunel má i druhou díru."
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Nejistý osud ?

Ožehavé téma, které trápí nejednoho motoristu, má snadné pojmenovaní: předjíždějící kamiony. Přináší novela účinnou odpověď?

Česká rarita

Omezení jízdy kamionů tak, jak je podáno v novele, nemá v Evropě obdoby. Těžké nákladní soupravy jsou ale v sousedních zemích podrobeny omezením jiného druhu.
V Německu například řeší zákon odstup vozidel. Jestliže nákladní automobil s nejvyšší přípustnou hmotností přesahující 3,5 t a autobus na dálnici jedou rychleji než 50 km/h, musí dodržovat od vozidla jedoucího vpředu odstup nejméně 50 m.
Rakousko má v zákoně definici velmi podobnou. Na jeho území řidiči vozidel o větší délce (nákladní vozidla, jízdní soupravy, autobusy apod.) musí na silnicích mimo obec od jiného takového vozidla dodržovat odstup nejméně 50 metrů. Vysvětlení? Tento odstup považuje zákon za dostatečný proto, aby se umožnilo tzv. etapové předjíždění dlouhých vozidel.

V minulém díle jsme se věnovali provozu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Záměrně jsme vynechali téma „předjíždění kamionů“. Věnujeme mu samostatný prostor.

Nespadly z nebe
Pozornější sledování provozu kamionů na českých silnicích má na svědomí zejména jeho nárůst v poslední době. Po zavedení mýta v Rakousku a Německu začalo přes Česko „korzovat“ znatelně více zahraničních nákladních souprav. Vzestup kamionové dopravy potvrzují i čísla z hraničních přechodů. Hojnějšího výskytu „mastodontů“, jak se těžkým soupravám často přezdívá, si tedy běžní motoristé nemohli nevšimnout. Situace na některých dálnicích, rychlostních silnicích a komunikacích I. třídy je přitom místy již neúnosná. Co tedy zákonodárci do novely zákona o silničním provozu zapracovali?

Jízda v pruzích
Nově formulovaný odstavec, který v momentě uveřejnění svého znění způsobil mezi veřejností doslova zemětřesení, se vztahuje k paragrafu 12 o jízdě v jízdních pruzích. Současná podoba umožňuje vybraným vozidlům (nákladní automobily nad 3500 kg celkové hmotnosti, či jízdní soupravy o délce větší než 7 m) v případě komunikace o třech a více jízdních pruzích jízdu ve dvou pruzích nejblíže k pravému okraji. Do ostatních smějí jet pouze v případě, musí-li objíždět, otáčet se či odbočovat. Toto ustanovení přitom platí i pro zvláštní motorová vozidla a motocykly s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km/h. Ty ale většinou na silnicích nikoho netrápí.

Zákaz předjíždění?
A změna od druhé poloviny příštího roku? Zásadní! Média mylně informovala o tom, že zákaz tzv. „vzájemného předjíždění kamionů“ platí na dálnicích. Není to pravda, neboť nové znění odstavce setrvává v oblasti místa působení u současné formule. Poslanci navržený, senátory zamítnutý a sněmovnou znovu schválený odstavec platí tedy nejen pro dálnice, ale pro veškeré komunikace! Nově nebudou smět výše uvedená vozidla užívat pruh nejbližší levému okraji vozovky, a to všude tam, kde jsou nejméně dva pruhy.
Co to v praxi znamená? Novelizované znění se snaží vytvořit vždy volný levý jízdní pruh takzvaně „děj se co děj“. Tento „zákaz“ se tedy dotkne drtivé většiny českých komunikací, kde se (nejen) kamiony pohybují. Tří- a víceproudových komunikací zatím na našem území mnoho není. Nákladní vozy by tak v praxi měly většinou zůstat pouze v pravém pruhu a přizpůsobit svou rychlost jízdy tomu nejpomalejšímu z nich.

Nejasná pojistka
Nenechat nic náhodě - dal by se takto zjednodušeně nazvat zbrusu nový odstavec v novele? Jde o část paragrafu 36, jež řidičům říká, co mají na dálnicích zakázáno. Čtvrtý odstavec je zcela nový a říká, že nyní výlučně řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo. A to v případě, že nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí.
Pojmy jako „dostatečná rychlost“ či „výrazně nižší rychlost“ jsou minimálně poněkud vágní. Jestliže osobní automobil může jet na dálnici nejvíce 130 km/h a předjíždějící kamion maximálně 80 km/h, jde o alarmujícím způsobem pomalejší jízdu? V tomto ohledu není formulace navržená poslancem Schlingem zdaleka nejšťastnější a službu vykonávající dálniční policii bude řešení takových situací zřejmě jen málokdo závidět.
Nutno rovněž podotknout, že tento zákaz platí nejen na dálnici, ale díky paragrafu 38 i na silnici pro motorová vozidla.

Čas proti nám
Na nové zapovězené situace si budou muset zvykat nejen čeští řidiči kamionů. I ti zahraniční, kterých u nás nejezdí málo, budou mít zřejmě problém.
O něco snazší pro zapamatování snad budou nové časy, kterými vozidlům (o maximální přípustné hmotnosti vyšší než 7500 kg a vozidlům s přípojným vozidlem těžším než 3500 kg) novela omezuje jízdu po dálnicích a silnicích I. třídy. Jde o přeformulování prvního odstavce § 43. Zákaz jízdy v neděli a o svátcích se zkracuje ze současných 0.00-22.00 nově na 13.00-22.00. Výsledek? Kamiony získaly na provoz 13 hodin navíc. Na silnicích se tak budou moci v neděli a o svátcích pohybovat například v 6 hodin ráno.
Podobný efekt způsobila změna časů o „prázdninových sobotách“. Zatímco nyní nemohou výše uvedená vozidla v době od 1. července do 31. srpna vjet na dálnice a silnice I. třídy v době od 7.00-20.00, nově to bude od 7.00-13.00, což znamená k dobru pro „náklaďáky“ 7 hodin.
Jako jistou satisfakci pro řidiče osobáků lze chápat zavedení prázdninových pátků. Nově pro nákladní vozy zůstanou silnice zapovězeny ve špičce mezi 17.00-21.00.

Houf problémů
Rozčarování nad světovou raritou, kterou paušální zákaz předjíždění pro nákladní vozidla bezesporu je, se nese zejména mezi profesionály v kamionové dopravě. Podle kuloárových informací mají schválení tohoto zákazu na svědomí někteří poslanci, kteří spěchají po dálnicích domů a zpět do sněmovny... „Ustanovení bylo do novely doplněno jako poslanecký návrh, v původním vládním znění nebylo,“ upřesnil Václav Špička z Autoklubu ČR.
Jaké problémy se na silnicích můžou objevit? Není jich málo. Podle odborníků se dá předpokládat, že v pravém jízdním pruhu by se za pomalu jedoucím vozidlem vytvořila kolona. V levém jízdním pruhu by pak pomalé předjíždějící osobní auto vedlo druhou kolonu vozidel. „Jde o opatření, které by působilo problémy na úkor plynulosti provozu,“ míní Špička. Sekunduje mu i Martin Felix ze sdružení ČESMAD Bohemia. Podle něj zákaz předjíždění povede k vytváření stresových situací. Předpokládat kolapsové situace lze zejména v kopcovitých úsecích, kde by se netrpělivost řidičů a následná agresivita daly zřejmě „krájet“.

Nejen jediné řešení
Kritici současného stavu přicházejí samozřejmě i s řešeními. Jedním z nich by bylo zrušení zákazu. Jak nám sdělil Martin Felix z ČESMADu Bohemia, mají k tomuto kroku podporu mezi poslanci napříč politickým spektrem. O změně uvažuje přitom i samotné ministerstvo dopravy, variantou by mohla být dodatečná „technická novela“ příslušné pasáže. „Návrh na obecný zákaz předjíždění pro řidiče nákladních vozidel považujeme za zcela nepřijatelný a kontraproduktivní,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.
V případě zrušení sporné formulace by připadala v úvahu na problematických místech dodatečná místní úprava dopravními značkami. „Předpokladem úspěchu je důsledná kontrola dodržování těchto zákazů. To bude platit i při zavedení zákazu paušálního,“ míní Felix.

Zdroj: Svět motorů č. 48/2005

04.02.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.07
Celkem hodnotilo: 2276
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Hokus pokus - [26.05.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 먹튀검증 13.09.2023 07:34:15
I feel rather privileged to have discovered the website page and look forward to some more pleasurable times reading here. 먹튀검증
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 메이저사이트 13.09.2023 07:33:57
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. 메이저사이트
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 토토사이트 13.09.2023 07:33:43
I saw a lot of website but I conceive this one has something extra in it. 토토사이트
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 먹튀검증 13.09.2023 07:33:23
The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. 먹튀검증
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky OPEL. cabro1 13.02.2006 23:30:00
proč naši zákonodárci vymejšlej pořád samý píčov...!
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 04.02.2006 12:34:38
peta: uvidime...nicmene muj optimismus slabne...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. peta 04.02.2006 10:14:28
2newmik: ...no jak, nijak! Naši zákonodárci brzy poznají (po nátlaku novinářů, do kterých to bude tlačit veřejnost) že si lidé jejich výborný zákon opět vyložili jinak (špatně) a proto přijde novela, která (tuhle a podobné nicněříkající kraviny) vklidu zamete pod koberec jako už tolikrát...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 04.02.2006 09:50:33
sem zvedavej jak tohle bude vypadat...

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com