Přihlášení uživatele
Uživatelské jméno Heslo
Nová registrace >>
Podpořte tento CLUB
Hlavní stránka Články Členové Fotogalerie Srazy Bazar Fórum Kniha návštěv e-Shop Partneři Download Šifry Odkazy Kontakty
 
Právě je on-line 123 kabrioleťáků. Dnes má svátek Oto, zítra Jaroslav. Pátek  26. dubna 2024
 
 
Katalog KABRIOLETŮ

Vyber automobilku :

Blížící se k@brioakce  
20. ročník Královického srazu kabrioletů (za 84 dnů)
CABRIO POINT 2024 (za 99 dnů)
Cabrio WEEKEND TUŠŤ 2024 (za 140 dnů)
Zboží v e-Shopu
Heavy T-Shirt
další zboží...Cena : 180,- Kč
Online uživatelé
Partner Cabrio Clubu
Aktuality
Soutěž MOJE AUTO
Zima je na krku a abychom si zkrátili dlouhé zimní večery, vymysleli jsme pro Vás soutěž, u které se zabavíte a máte možnost vyhrát i zajímavé ceny.
více informací... [27.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Shrnutí kabriosezóny 2014
Bohužel je tu zase po roce podzim a mnozí z nás i přes krásné Babí léto uložili své Miláčky bez střech k zimnímu spánku a přichází pro ně smutné období bez sluníčka a větru ve vlasech.
více informací... [19.10.2014]
---------------------------------------------------------------
Ukončení sezóny v Brně
Rozloučení s létem 2014 na tradičním místě.
více informací... [04.10.2014]
K@briofóóór
Rozdíl mezi elektrikářem a pyrotechnikem?
Elektrikář si před smrtí ještě zatančí!
Tapety na plochu
další tapety naleznete tady
Statistiky
Clanek

   Hokus pokus

Řidiči z povolání se budou muset podrobovat psychologickému a neurologickému vyšetření. Tuto povinnost jim ukládá novela zákona o silničním provozu. Příslušný paragraf má ale několik trhlin.

Na koho to padne

Povinnost absolvovat prohlídky, které jsou v tomto díle popsány, neplatí pro všechny řidiče. Vztahují se na ty, kteří jsou držiteli řidičského oprávnění skupin C, C + E a C1 + E a kteří řídí nákladní automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo speciální automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo jízdní soupravu. Ta musí být složena z nákladního automobilu a přípojného vozidla, případně ze speciálního automobilu a přípojného vozidla, jejíž největší povolená hmotnost převyšuje 7 500 kg.
K další skupině řidičů patří ti, již vlastní řidičské oprávnění skupin D a D + E a příslušných podskupin D1 a D1 + E a kteří skutečně takové vozidlo řídí. Přesné definice výše zmíněných skupin je možné nalézt v současném znění zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.
Podrobit se minimálně trojímu vyšetření pak neplatí pro ty, kteří provádí silniční dopravu soukromé povahy, tedy nikoliv za úplatu.
Souhrnně výše zmíněné skupiny nazýváme v textu jako „řidiče z povolání“, přestože tento termín nemá oficiální podobu. Popisuje řidiče, jenž má uzavřenu se zaměstnavatelem či jiným subjektem pracovní smlouvu, jejíž předmětem je řízení vozidla, nebo pracuje sám na živnostenský list, tedy za úplatu.

Zpráva pro řidiče z povolání by mohla znít jasně a srozumitelně: až 1. července letošního roku vstoupí v platnost novela zákona o silničním provozu, připravte se na sérii lékařských prohlídek! Kde se bere tak troufalé tvrzení, které se v praxi dotkne deseti tisíců řidičů?

Jeden paragraf
Zcela premiérově se v novele objevuje § 87a s názvem „Dopravně psychologické vyšetření“. Jeho hlavním smyslem má být příspěvek k bezpečnosti provozu na českých komunikacích. Skupiny řidičů (jejich přehled přinášíme ve vloženém článku), kterých se nová povinnost dotkne, totiž patří k těm, již jsou často na očích. Tedy řidiči těžkých nákladních vozů či kamionů. Speciální skupinou jsou pak řidiči autobusů nebo mikrobusů. Ti mají ve svých rukách při práci další lidské osudy. Podrobit takové řidiče speciálním zdravotním prohlídkám nelze hodnotit jinak než kladně. Potud není možné vznést sebemenší kritiku. Jestliže však paragraf, který něco podobného nařizuje, není vyladěný na 100 procent, pochybnosti vyvstávají.

Trojí vyšetření
Jaké testy na řidiče tedy čekají? Podle § 87a jde celkem o tři vyšetření. První z nich zákon nazývá dopravněpsychologickým, následuje prohlídka neurologická do třetice spojená s vyšetřením na elektroencefalografu (EEG). Začít zjišťovat, co tyto návštěvy lékaře znamenají, není nutné. Svět motorů v dalších řádcích shrne jejich základní charakteristiky. Podstatné nicméně je, že zabývat se vyhledáním konkrétních pracovišť zůstává na bedrech řidiče. Navštívit lékaře musí ti řidiči, kteří činnost za úplatu začínají provozovat (vyšetření musí absolvovat ještě před zahájením výkonu) a dále pak ti, již dosáhli věku 50 let. Přičemž prohlídku mohou učinit nejdříve šest měsíců před touto hranicí a dále pak v opakujících se pětiletých intervalech.

Háček první
První návštěva (jejich posloupnost je v podstatě lhostejná) může zavést řidiče z povolání do ordinace psychologa. Zákon poněkud vágně říká: vyšetření provádí psycholog nebo klinický psycholog. A právě zde číhá první vážná nepřesnost § 87. „Odborník, a tedy i tvůrce zákona, by měl mít správné informace o jednotlivých specializacích v rámci oboru psychologie,“ tvrdí dopravní psycholožka Jana Ambrožová z Asociace dopravních psychologů (ADP). Podle ní totiž pojem „dopravní psycholog“ český právní řád zná, když se objevuje například v zákoně 478/2001 Sb., jímž se novelizoval zákon 247/2000 Sb., o zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Dopravní psychologie…
…jako obor totiž používá jednotnou metodiku tak, aby výsledky vyšetření byly srovnatelné se všemi pracovišti v ČR. „Dopravní psychologové používají k diagnostice řidičů kromě jednotné testové baterie i přístrojové vybavení se speciálními zkouškami na postřeh, pozornost či rozhodování,“ upozorňuje Jana Ambrožová. Podle ní u psychologů či klinických psychologů hrozí, že se na takové testy vůbec nedostane. Zákon umožňuje vyšetřovat řidiče i učitelům, kteří vystudovali psychologii jako jeden z oborů učitelství. „Oni sice umí zjistit například zvýšenou hladinu frustrace nebo výrazné sexuální fantazie, ale pro psychickou způsobilost k řízení motorového vozidla jsou tyto informace naprosto nedostačující,“ míní Ambrožová.

Duchaplný záměr?
Nešťastnou formulaci pracovníků, kteří budou provádět dopravně-psychologické vyšetření, si lze vysvětlit snad jen rozšířením sítě pracovišť, kam řidiči mohou dojít. Otázkou zůstává, zda relevantnost lékařů naplní smysl paragrafu v novele. Ceny tohoto vyšetření se podle zjištění Světa motorů mohou pohybovat kolem částky 1500 Kč s výraznými výkyvy především směrem nahoru.

Další zastávka
Neurologie představuje pro řidiče další pracoviště lékařů, které musí navštívit. V jeho rámci na něj čeká série vyšetření, jejichž průběh je předem stanoven. Lékař by v nich měl zjistit všechny možné zdravotní poruchy, které mohou narušit řízení motorových vozidel a mohly by motoristu v jeho činnosti ohrozit. Pro příklady nemusíme chodit daleko: jde zejména o poruchy hybnosti, koordinace pohybů, poruchy rovnováhy či závažné bolestivé stavy. Obecně se jedná o stavy způsobující narušení správné reaktivity.
Pacienti jsou pojištěni proti nemoci. Důvod takovéto návštěvy však nemá medicínský - běžný diagnosticko - léčebný charakter, a proto ho pacient hradí sám,“ vysvětlil nám situaci primář neurologického oddělení Nemocnice Na Františku, doc. Jiří Hovorka.

Taje EEG
Právě od něj se dozvídáme i další detaily, které se týkají elektroencefalografického vyšetření. „Jde o důležitou metodu, obdobnou EKG, kdy velmi citlivé zařízení dokáže zaznamenat elektrickou aktivitu mozku,“ uvedl doc. Hovorka. V případě řidičů se pak sleduje zejména možný výskyt epileptické aktivity. „Řidič si nemusí být některých poruch, které tato patologická aktivita způsobuje, ani vědom. Ne vždy se totiž dostavují známé „velké“ záchvaty s křečemi. Může jít naopak i jen o krátké narušení pozornosti či reaktivity. Takových případů znám řadu,“ vypráví zkušenosti z praxe Jiří Hovorka. Podle jeho slov jsou zpomalené reakce mozku velmi nebezpečné. Souvisí s nimi totiž zpomalené řidičovo chování, výpadky pozornosti ale i další příznaky. Je více než zřejmé, že význam vyšetření pomocí EEG není nezanedbatelný. Zabere přibližně 20-30 minut a nepředstavuje žádnou bolestivou proceduru. Jeho cena se v tomto případě pohybuje kolem částky 1000 korun.

Logika věku
Nad smyslem zmiňovaných vyšetření není třeba dlouze přemýšlet. Jestliže řidič autobusu ztratí kvůli své nevědomosti o vážné nemoci na tři vteřiny pozornost, může to mít nedozírné následky. Bohužel nejen pro něj. Hranice 50 let, kdy by se prohlídce měl podrobit každý řidič z povolání, má své opodstatnění z klinických studií prováděných v Česku. Z nich vyplývá, že s věkem roste nejen riziko demencí, ale i epilepsie.

Zaplať si sám
Všechna vyšetření musí hradit řidič sám. Pojišťovny na ně nepřispívají ani korunou. Možné komplikace toto rozhodnutí může vnést do větších organizací, jež zaměstnávají celou řadu řidičů. Pražský Dopravní podnik (DPP) eviduje celkem 2542 řidičů, z nichž 1257 překročilo hranici padesátky. Ti všichni se nyní lékařským prohlídkám podrobují na základě vnitřních předpisů Dopravního podniku. „Nástupní prohlídka je zdarma a jestliže lékař nařídí prohlídku specialistou, zaplatí ji potencionální zaměstnanec sám. Částka je mu pak uhrazena po uplynutí zkušební doby,“ shrnula praxi tisková mluvčí DPP Michaela Kuchařová. Podle ní se sice chystají proměny vnitřních předpisů, ale nepočítá se se zásadními změnami.

Bez doporučení
Vzhledem k tomu, že všechny procedury nemají nárok na příspěvky pojišťoven, není nutné ze strany řidičů, aby ke specialistům přicházeli s doporučením od praktického lékaře. Místo něho si však budou muset připravit hotovost. Podle informací Světa motorů se může odhadem jednat o částku 2000 ale i 5000 korun.

Zdroj: Svět motorů č. 8/2006

26.05.2006
Jan Marek, Zdeněk Svátek

 [ Zpět ]


Průměrná známka: 3.03
Celkem hodnotilo: 2438
Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
   

Související články
Kocourkov ... - [04.06.2006]
Opepřené pokuty - [15.05.2006]
Peněžní záruka - [10.04.2006]
Přízrak jménem body - 2. část - [28.03.2006]
Přízrak jménem body - 1. část - [22.03.2006]
To tu ještě nebylo - [13.03.2006]
Vyzkoušeno v minulosti - [09.03.2006]
Řidiči a průkazy - [27.02.2006]
Doklady, prosím! - [17.02.2006]
Zastavit, stát - [14.02.2006]
Nejistý osud ? - [04.02.2006]
Dění na komunikacích - [31.01.2006]
Křižovatkou nejen křížem - [29.01.2006]
Zadržení jinak - [23.01.2006]
Pokuta pokut - [20.01.2006]
Zákon a trest - přísnější a vyšší - [12.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 2. část - [11.01.2006]
Nějak bylo, nějak bude - 1. část - [08.01.2006]
Kompletní přehled trestného bodového hodnocení - [18.10.2005]
Body budou !!! - [14.10.2005]

Jméno
E-mail
Opiš kód :    
Text
*)
   
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 먹튀검증 22.09.2023 07:51:42
At this time I am going away to do my breakfast, when having my breakfast coming again to read other news. 먹튀검증
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 메이저사이트 22.09.2023 07:51:27
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation. 메이저사이트
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 먹튀검증 22.09.2023 07:51:12
There’s noticeably a bundle to find out about this. I assume you made sure nice factors in options also. 먹튀검증
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. 토토사이트 22.09.2023 07:50:57
I am glad that i came to see this, really loved it. Thank you for sharing it. 토토사이트
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Exhaurn 07.03.2023 18:43:43
Organometallics 37, 2531 2543 2018 canadian pharmacy cialis 20mg Pereira, Dante Marcelo Artigas Giorgi, and Luciano F
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. LenoLaxia 01.02.2023 10:36:49
Read it again each time you get Tamoxifen Actavis solution refilled finpecia fast delivery overnight Anti- Mullerian hormone AMH and antral follicle count AFC are other sensitive indicators are used to assess ovarian reserves
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky nic. Ota 02.06.2006 09:22:11
já jen C...
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Renault. pavouk 29.05.2006 07:23:40
Bendík:Já ho mám :-((( to bude mazec!!!
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Bendík 27.05.2006 07:18:53
Newmik: nee, já nemám C+ něco. Vlastně nemám ani C
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Newmik 26.05.2006 22:15:48
druhej... Bendík: taky jako první půjdeš na pokusy :)))))
Tento kabrioleťák si jezdí ve voze tovární značky Ford. Bendík 26.05.2006 19:57:54
první:)))

 
Hlavní stránka | Články | Členové | Fotogalerie | Srazy | Bazar | Fórum | Kniha návštěv | e-Shop | Partneři | Download | Šifry | Odkazy | SMS | Kontakty
© 2004 - 2024, Cabrio Club - všechna práva vyhrazena, optim. roz. 1024x768 | ISSN 1214-9470
webhosting: Český hosting | webdesign: pixelservice.com